Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Ay’a geri dönmek isteyen ABD araştırmalara devam ediyor. Ay’a gidecek astronotların karşılaşacağı bir sorun var, radyasyon. Radyasyon sebebiyle astronotların karşılaşabilecekleri en büyük sağlık sorunları katarakt, kanser ve Alzheimer gibi hastalıklar olacağı söyleniyor. Ay üzerinde geçirilmesi planlanan birkaç günün insan vücuduna çok fazla sorun yaratmayacağı düşünülse de maruz kalınan radyasyon tehlikeli olabilir. Şimdi ise, Ay üzerindeki radyasyon seviyesi belli oldu.
Geçmiş yıllarda gerçekleştirilen Ay görevleri sırasında herhangi bir şekilde radyasyon ölçümleri yapılmamıştı. Şimdi bu konuda çalışmalar ısrarla sürdürülüyor.
Ay üzerindeki radyasyon seviyesi ortaya çıktı
Çinlilerden ve Almanlarda oluşan ekibin 2019 yılında gerçekleştirdiği çalışmanın sonucu kısa süre önce açığa çıktı. Apollo görevleri için o zamanlarda gerçekleştirilen testlerde, Ay üzerindeki radyasyon miktarının birkaç gün için insan vücuduna zararı olmayacağı belirtilmişti. Fakat bir süredir Ay yüzeyindeki radyasyon miktarı net olarak bilinmiyordu.
Ay üzerindeki radyasyon seviyesi, Uluslararası Uzay İstasyonu‘na oranla ortalama 2-3 kat daha fazla. Bu rakamlara göre, bir insanın Ay üzerindeki konaklama süresi geliş ve gidiş süresi de hesaba katıldığında iki ay ile sınırlı kalıyor. Bu radyasyona ise galaktik uzay ışınları, gama ışınları, güneş patlamaları ve uzay radyasyonu ile ay toprağı arasındaki etkileşimlerden gelen nötronlar sebep oluyor.
Sievert birimi ise insanların vücudu tarafından emilen miktarı ölçmek için kullanılıyor. Söz konusu olan bu araştırmaya göre, Ay’da bulunmak günde 1.369 mikroseivert radyasyona maruz kalmak ile eş değer bir hal alıyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu, Dünya’dan çok uzakta bulunmadığı için manyetosfer tarafından korunuyor. Bu sayede istasyon üzerinde bulunan kişiler radyasyona maruz kalmıyor. Tüm süreleri hesaba kattığımızda, bir astronot istasyon üzerinde ortalama 6 ile 8 ay arasında durup görevini gerçekleştirebiliyor. Ay üzerindeki radyasyon seviyesi ise, Dünya yüzeyine kıyasla 200 kat daha fazla.
NASA, Artemis görevi ile 2024 yılına kadar astronotları Ay’a göndermeyi ve 2030 yılına kadar bir üs kurmayı hedefliyor. Buna ek olarak NASA, Ay yüzeyinde çalışacak ve yaşayacak astronotlar için de uzun vadeli bir planı olduğunu belirtti.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Alt kısımdan yorum yaparak Ay üzerinde ki çalışmaları ve Ay’da bulunan radyasyon miktarı ile ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.