Dünyamızda ile arasında 15 bin ışık yılı mesafe bulunan uzayda parlak enerji bir yapısı bulunan ve bir düzeni izleyen enerjiyle bilim insanları karşılaştı. Araştırmacılar, bu enerjinin meydana gelişinin nedenini şimdilik çözmüş değiller.
Devamlı olarak incelemelerde bulunduğumuz ve sürekli izlediğimiz evren, gün geçtikçe bizleri yeni şeylerle karşılaştırmaya ve şaşırtmaya devam ediyor. Bilim insanları en son, dünyamız ile arasında 15 bin ışık yılı bulunan aşırı parlak bir şekilde uzayda mevcut olan enerjiyle karşılaştılar. Bu olaya ‘gama ışını kalp atışı‘ ismi takıldı.
Gök bilimcilere göre gama ışını kalp atışı, nadir bulunan ‘microquasar’ yıldız sistemi SS 433’le gizemli bir bağa sahip olabilir. Günümüzde kozmik işleyişi anlamamız için pek çok çalışmayı sürdürmemize olanak sağlıyor.
Gök bilimcilerin nazarında esrarengiz bir yapısı bulunan gama ışını kalp atışı, 162 günlük bir periyoda sahip. Nature Astronomy’de yayınlanan çalışmaya göre gözlemlenen bu olay, bugüne kadar yayınlanan teorik modellere uymuyor ve yapılan tanımlamaların sınırlarının dışına çıkıyor.
Peki bu olayın kaynağı ne olabilir? Microquasar denilen yıldız sistemleri, gama ışınlarını meydana getirebilecek her türlü bileşene sahip durumdalar. Fakat bunun yanında gama ışınlarının garip olarak tabir edilen farklı bir kaynağı var. Bu kaynak, microquasar’dan 100 ışık yılı uzaklıkta bulunan Fermi J1913+0515.
Bilim insanları bu nedenle, SS 433 ve Jermi J1913+0515’in aralarında bağlantılı olup olmadığını incelemeye başladı. Araştırmayı yayınlayan ekip, SS 433’ün diskinin 162 gün boyunca yalpalandığını, bunun sonucunda da plazmadan oluşan jetlerin sarmal yapıya sahip olduklarını gözlemledi.
Uzayda parlak enerji, konusu hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda belirtiebilirsiniz.
Uzaya meraklı biri olarak bu tarz haberlerinizi çok seviyorum. Bu site içerisinde dolanmak gün içerisinde yaptığım şeylerden bir tanesi :)