Türkiye ve Çin arasında enerji iş birliği!

Türkiye ve Çin arasında enerji iş birliği!

0

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD ziyaretinin ardından Çin’e giderek önemli temaslarda bulundu. Bakan Bayraktar, Çin’de ilk olarak Türkiye’de yatırımları bulunan enerji şirketi SPIC yetkilileriyle görüştü. Görüşmede, Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefi doğrultusunda nükleer ve yenilenebilir enerji alanlarında projeler ele alındı.

Bayraktar, Çin Doğal Kaynaklar Bakanı Wang Guanghua ile de bir araya geldi. İki ülke arasında başta kritik mineraller ve nadir toprak elementleri olmak üzere doğal kaynaklar ve madencilik alanlarında iş birliği konusunda mutabık kalındı.

Bakan Bayraktar Çin’de enerji anlaşmaları imzaladı!

Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Zhang Jianhua ile görüşen Bayraktar, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji alanlarında işbirliğini ele aldı. Görüşme sonrasında Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı. Bayraktar, somut projelerin en kısa sürede hayata geçirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği’nde Çinli enerji şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle, finans kuruluşları ve enerji borsalarının temsilcileriyle görüştü. Türkiye’de yatırımları bulunan TCC Şirketi Başkanı Liang Jun Xiang ve heyetiyle kritik mineraller başta olmak üzere yeni yatırım fırsatları ele alındı.

Çin’in önde gelen nükleer şirketlerinden CNOS temsilcileriyle Türkiye’de inşa edilebilecek hem konvansiyonel hem de küçük modüler reaktörlere ilişkin görüşmeler yapıldı. Enerji depolama sistemlerinde dünyanın önde gelen şirketlerinden CATL heyetiyle Türkiye’de batarya depolama fabrikası kurulmasına yönelik farklı yatırım modelleri istişare edildi.

Bayraktar, Türkiye’de hem özel hem de Eti Maden ve BOTAŞ gibi kamu kurumlarıyla önemli projeler gerçekleştiren CMEC Şirketi Başkanı Wang Bo ve heyetiyle görüştü. Mevcut yatırımlara ek olarak potansiyel projeler masaya yatırıldı. Çin’in önemli gruplarından ENERGY CHINA ve POWERCHINA yetkilileriyle de Türkiye’deki büyük ölçek yenilenebilir, yeşil hidrojen ve madencilik alanlarında yatırım imkanları ele alındı.

Bakan Bayraktar, 8-9 Mayıs tarihlerinde ABD’nin başkenti Washington’da mevkidaşı Jennifer Granholm ile iki ülke arasında Enerji ve İklim Diyaloğu Programı’nı başlatmıştı. Bayraktar ayrıca, BOTAŞ ile ABD’li enerji şirketi ExxonMobil arasında Türkiye’nin, 10 yıl süreyle her yıl yaklaşık 2,5 milyon tona kadar LNG tedarik etmesini sağlayacak anlaşmanın imza törenine katılmıştı.

Kaynak: https://shiftdelete.net/turkiye-cin-arasinda-enerji-is-birligi

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Olurdu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum
    Aşık Oldum
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir