Şuan ki üç boyutlu yazıcıların yazdırma süresini en aza indirmek isteyen araştırmacılar, saniyeler içerisinde sonuç veren bir yazıcı geliştirdi. Geliştirilen sistem, geleneksel 3D yazıcılardan daha farklı bir yöntemden faydalanıyor.
Günümüzde üç boyutlu yazıcılar en küçük bir cismi bile çok uzun sürede ortaya çıkarabiliyorlar. Her yazıcı onlara gönderilen objeleri en alttan en üste doğru katman katman yazdırıyor. Elbette bu durum gelecekte değişecektir, ancak değişmesi için biraz daha zaman gerekiyor.
Beklenen değişime öncülük edecek çalışmalardan birisi İsviçre’deki École Polytechnique Fédérale de Lausanne teknik üniversitesinde yapıldı. Üniversitedeki araştırmacılar, 3D objeleri muhteşem çözünürlükte ve rekor zamanda yazdırmayı başardı.
Araştırmacıların bu kadar kısa sürede bir objeyi ortaya çıkarmalarını sağlayan yöntem aslında tomografiye dayanıyor. Yani yazdırma işleminde ultrason ve x-ray kullanılıyor. Bir obje yazdırmak için ışığa duyarlı bir reçine birçok farklı açıdan ışığa maruz bırakılıyor.
Işığa maruz kalan reçine hemen sert bir hale bürünüyor. Yani geleneksel 3D yazıcılardaki katman katman yazdırma işlemi yerini yalnızca saniyeler içerisinde tamamlanan yazdırma işlemine bırakıyor. Bu yazdırma işleminde de yalnızca ışığın gücü kullanılıyor.
Bu sistemi pazarlayacak Readily3D şirketinin CTO’su Paul Delrot, sürecin tamamen ışıktan ibaret olduğunu söylüyor. Lazer, polimerizasyon yoluyla sıvıyı katı hale getiriyor. Bu noktada aklınıza objelerin nasıl ortaya çıktığı sorusu gelebilir. Cevabımız ise yine ışıkta.
Post Views: 682