Marmara Denizi geçen yıl sonundan bu yana su yüzeyini ve derinlerini saran ve ‘deniz salyası’ olarak adlandırılan müsilajla boğuşuyor. Yaşanan bu gelişme sonrasında uzmanlara göre yeni bir atık yönetimi planı yapılmazsa Marmara Denizi’nin sonu gelebilir. Peki Marmara deniz salyası nedir? Marmara denizi müsilaj sorunu çözümü?
Marmara denizi müsilaj sorunu!
İstanbul, Adalar, Tekirdağ, Çınarcık, Bursa, Erdek, körfezler, kıyılar ve daha da ciddisi denizin derinleri… Tüm Marmara Denizi Kasım ayından bu yana yoğun müsilajın etkisi altında. Ayrıca haberimize konu olan bu durum halk arasında deniz salyası olarak da bilinmekte.
Musilaj yani deniz salyası, Marmara ve Adriyatik gibi daha kapalı denizlerde doğal süreçte oluşması beklenen bir durum. Ancak anlık olarak yaşanan yoğun, çok ve kalıcı olması “doğal değil”. Tüm uzmanlar şu an yaşanan durumun birincil sebebinin “atıklar” olduğunda hemfikir.
Marmara deniz salyası nedir?
Prof. Dr. Mustafa Sarı, deniz salyasının 3 nedenden dolayı bu kadar yayıldığını söyleyerek, “Birincisi, Marmara Denizi’nde 40 yıllık ortalama sıcaklık verilerini dikkate aldığımızda, deniz suyu, diğer yıllara göre artık iki buçuk derece daha yüksek sıcaklıkta. İkincisi, Marmara Denizi’nin orijinal yapısı. Üçüncü ise denizdeki besin yükü. Azot, fosfor, evsel ve endüstriyel atıkların denize karışmasıyla ortaya çıkan besin elementlerinin miktarının çok yüksek olması” dedi.
Bakan Kurum’un Açıklaması!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konu hakkında sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulundu. Kurum, “Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin mavi vatanlarını tehdit eden önemli sorunlardan birisi de Deniz Salyası (Müsilaj). Marmara Denizinde görülen ve hepimizi derinden etkileyen çevresel soruna da yine hep birlikte-ortak akılla-çözüm üreteceğiz.
Temelde Müsilaja yol açan 3 neden öne çıkıyor;
- Küresel ısınmanın yol açtığı deniz suyu sıcaklığındaki yükselme,
- Denizdeki durağanlık,
- Ve Kirlilik.
Bakanlık olarak 300 kişilik ekibimizle Marmara Denizi’nde 91 noktayı, karada da tüm arıtma tesislerini ve kirlilik kaynaklarını denetliyoruz. Ayrıca alınan örnekleri Çevre Laboratuvarımızda inceliyoruz. Bu çalışmalarımızı yerel yönetim ve üniversitelerimizle birlikte yürütüyoruz.
Bu konuda belediyelerimize büyük işler düşüyor. Ayrıca tüm tarafların katılımıyla 4 Haziran’da “Marmara Denizinde Müsilaj Sorunu ve Çözüm Önerileri” çalıştayımızı yapacağız. 6 Haziran’da da “Marmara Denizini Koruma Eylem Planı”nı kamuoyuyla paylaşacağız.”
Yaşanan bu gelişmeler ile ilgili en kısa sürede çözümler bulunması hepimizin temennisi. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Marmara deniz salyası nedir? Alt kısımdan yorum yaparak düşüncelerinizi bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşabilirsiniz.
Devletimiz Marmara deniz salyası sorununu umarım en kısa sürede çözer!