Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinin nasıl ilerleyeceğini kestirmek fazlasıyla güç. Geçmişteki salgınlara baktığımızda bir süre sonra endemik haline geldiğini görüyoruz. Koronavirüs Pandemisi Endemik olabilir mi? sorusu sıkça sorulmaya başlandı.
Koronavirüs salgını ilk ortaya çıktığında gerek yetkililer gerekse Dünya Sağlık Örgütü farklı tanımlamalar kullanmıştı. Bunlar arasında epidemi ve pandemi sözcükleri fazlasıyla dikkat çekmişti.
Temel olarak epidemi, kontrolden çıkmış olan herhangi bir durum için kullanılabilen, oldukça geniş kapsamlı bir sözcüktür. Pandemi ise herhangi bir coğrafi kısıtlaması bulunmayan, bölgeler üstünde yayılım gösteren anlamına gelir. Şimdi bu kavramlara bir yenisi olan endemik ekleniyor.
Koronavirüs Pandemisi Endemik olabilir mi?
Endemik sözcüğünü aslında ülkemizdeki pek çok kişi TEMA kataloglarından biliyor. O kataloglarda endemik, belli bir bölgeye özgü olarak tanımlanmış ve ülkemizde çok sayıda endemik ağaç ve bitki olduğu belirtilmişti. Tıp alanında da sözcüğün anlamı az çok aynı: Belli bir bölgede ya da belli bir popülasyonda görülen hastalıklara endemik deniliyor.
Önceki dönemlerde yaşanan salgınlar incelendiği zaman şuanki salgının kısa sürede bitmesi mümkün gözükmüyor. Bir aşı bulunsa bile bu aşı hastalığa karşı koruma sağlayacak, hastalığı yok etmeyecek. Hastalığı sona erdirebilecek bir imkan da şu anda yok. Yaşamı tamamen durdurmak ya da iletişimi engellemek imkansız.
Dünya çapında yeniden yükselişe geçen koronavirüse karşı bağışıklık kazanmamız da tek başına yeterli değil. Gerek aşı gerekse hastalığı kapma şeklinde bağışıklık kazanan kişiler bir süre sonra sürü bağışıklığı yaratsa da hiç virüsle temas etmemiş kişiler oldukça süreç kolay kolay sona ermeyecek.
Siz bu konu ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Alt kısımdan yorum yaparak düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.