Güneş Sistemi Nedir?
Güneş Sistemi, en kısa ve öz anlatımla Güneş ve onun çekim gücünün etkisiyle etrafında biriken gezegenler, gezegenlerin uyduları, kuyruklu yıldızlar ve meteorların yine güneş etrafında birikmesiyle oluşan gök cisimleri topluluğudur.
Güneş, bu sistemde ana yıldız olmakla birlikte orta büyüklükte bir yıldızdır. Buna karşılık Güneş Sistemi’nin toplam kütlesinin %99,8’i Güneş’e aittir. Katı bir yüzeye sahip olmayan, Dünya’mıza ısı ve ışık yayan bu gaz topunun yaşının 4,5 milyar yıl olduğu tahmin ediliyor.
Güneş Sistemi Gezegenleri
Güneş Sistemi’nde Güneş’e en yakın dört gezegen Merkür, Venüs, Dünya ve Mars’tır. Merkür kraterli ve küçük olmasıyla biliniyor. Venüs ise bulutlarla çevrilidir ve bu nedenle Dünya’nın İkizi adı verilir. Dünya sulak ve ılımanken Mars kızıllığıyla tanınıyor. Bu dört gezegene kayalık ya da karasal gezegenler denilmektedir ve en büyüğü Dünya’dır.
Halkalı Satürn, Jüpiter, mavi Uranüs ve Güneş’e en uzak gezegen Netün “gaz devleri” olarak biliniyor. Uranüs ve Neptün o kadar soğuk ki neredeyse baştan sona buzla kaplıdır ve “buz devleri” adını alırlar.
Cüce Gezegenler
Güneş Sistemi’nde beş cüce gezegen var. Bunlar Eris, Makemake, Haumea, Ceres ve Plüton olarak sıralanıyor. Güneş Sistemi‘nin biraz dışında bir ya da iki cüce gezegen daha olduğu düşünülüyor ancak henüz detaylı resimleri alınamadı. Plüton, New Horizons misyonu adı altında 14 Temmuz 2015’te keşfedildi. O zamandan beri “2014 MU69” adında başka bir gezegene doğru yaklaşıyor.
Güneş Sistemimiz Ne Zaman Oluştu?
Güneş Sistemi ile ilgili edindiğimiz bilgiler Güneş’in ve gezegenlerin nasıl ortaya çıktığını ve bu süreci anlamamızı sağladı. Her şey 4.5 milyar yıl önce meydana getirilmeye başlandı. Bugün uzayda gördüğümüz cisimler gaz ve toz bulutundan yapılmıştır. Sonuç olarak ortaya Güneş ve onun etrafında dönen gezegenler çıkmıştır. Yıldız ve gezegenlerin doğumundan artakalanların kuyruklu yıldızları ve gök taşlarını oluşturduğuna inanılıyor.
Her yıldız gibi Güneş de ölecek. Bundan 5 milyar yıl sonra Güneş yaşlanarak genişlemeye başlayacak ve Dünya gibi yakınında bulunan nesneleri yutacak. Ardından kendi içine çökerek küçülecek ve neredeyse yok olacak.
Başarılı bir yazı olmuş, bu konuyu araştırıyordum iyi denk geldim.
Sitenizi ve yazılarınızı sürekli takipteyim, başarılar..