Elon Musk Neuralink Tanıtımını Gerçekleştirdi

Elon Musk Neuralink Tanıtımını Gerçekleştirdi

0
Elon Musk Neuralink teknolojisi

Geçtiğimiz gün canlı yayın ile tanıtımı gerçekleşen proje 2017 yılında duyurulmuştu. Projenin amacı, bilgisayarla insan zihnini en yakın noktaya taşıyarak kronik hastalıkları bu kapsamda çözüme ulaştırmak. Bilim-kurgu yapımlarına sıkça konu olan bu insan-makine arabirimi şuana kadar prototiplerden ötesine geçememişti. Elon Musk Neuralink projesinin tanıtımını canlı yayın ile gerçekleştirirken gelen soruları da yanıtladı.

Elon Musk Neuralink teknolojisini canlı yayında tanıttı

Geçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen Neuralink toplantısı sonrası “Beynimize çip takılacak” söylentileri başlamıştı. Bugün ikincisinin gerçekleştiği toplantı YouTube üzerinden canlı olarak yayınlandı. Bu akıl almaz projenin tanıtımı ülkemiz saatiyle saat 01.30’da başladı ve içeriği oldukça doluydu.

Gerçekleştirilen bu yayının amacı yatırım toplamaktan ziyade, Neuralink projesinde yer almak isteyen kişileri ekibe dahil etmek. Projede görev alacak yetkinliğe sahip olduğunu düşünenler engineering@neuralink.com e-posta adresinden iletişime geçebiliyorlar.

Hafıza kaybı, duyma kaybı, görme sorunları, felç, depresyon, uykusuzluk, ağrı, nöbetler ve birçok beyin hastalığına Neuralink projesinin çare olacağı söyleniyor. Hasar gören işlevler oluşturulan implant aracılığı ile eski haline dönebilecek.

Neuralink implantının bir kişiye yerleştirilmesi bir saatten kısa sürecek, aynı gün hasta üzerinde işlem son bulacak. Bununla birlikte lokal anesteziye de gerek kalmayacak.

Neuralink implantı bulunan herhangi biri implantı kullanmaktan vazgeçerse veya çip üzerinde bir yükseltmeye ihtiyaç duyulursa kolay bir şekilde çıkartılabilecek.

Yerleştirilen çipin verileri göndereceği cihaz bir akıllı saat veya telefon olabilir. Çip Bluetooth teknolojisi kullanacak, 10 metre yakınındaki cihazlar ile veri paylaşabilecek. Yayında bu konu ile ilgili FitBit benzetmesi de yapıldı.

İmplantın insana yerleştirilme işlemini bir robot gerçekleştirecek. İkinci versiyonunda olan ameliyat bot, ameliyatlarda bir cerrah ile birlikte bulunacak.

Elon Musk Neuralink Tanıtımını

Elon Musk’a yöneltilen sorular:

S: İmplanttan gelecek bilgiler yazılımsal olarak mı, yoksa donanımsal olarak mı yorumlanacak?

C: Özel bir algoritma sayesinde veri alışverişi yazılım üzerinden yapılacak.

S: Bu teknoloji beyin sinyallerini yorumlamaktan ötesine giderse neler yapabilir? Örneğin körlüğü tedavi edebilir mi?

C: Eğer beyin sistemlerinde işlem yapabilme teknolojisine sahip olursak bazı hastalıkları tedavi edebiliriz.

S: Çipteki kanalların okuma ve yazma hızları ne kadar yüksek?

C: Şuan her bir kanalın okuma ve yazma hızı, insan beyninden daha hızlı. Gelecekte daha da hızlı olacak.

S: Bu çip insan beynine bu kadar erişim sağlayabiliyorsa hafızayı yedekleyebilir mi? Daha sonra hafıza kaybı yaşayan insanlar hafızasını geri alabilir mi?

C: Evet, hafıza yedeklenebilir, gerektiği durumda geri yükleme noktası olarak kullanılabilir. Hatta bir robota bile yüklenebilir. Gelecek çok tuhaf olacak!

S: Çipin yazılımında hangi programlama dillerini kullandınız?

C: Neredeyse her dili kullandık, fakat önemli olan hangi dilin kullanıldığı değil, nasıl kullanıldığı. Ağırlıklı olarak C++ ve Python kullandık.

S: Bu teknoloji hacklenebilir mi?

C: Bu konuda önlemlerimizi alıyor ve güvenlik sistemimizi daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz.

S: Bu operasyonun fiyatı ne olacak?

C: Başlarda fiyat yüksek seviyelerde olabilir fakat zamanla bu operasyonun maliyetini birkaç bin dolara düşürmeye çalışacağız.

Yayından kayda değer detaylar bunlardı, sizler bu proje hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Olurdu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum
    Aşık Oldum
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir