Dünyanın En Eski Meteor Çarpması Ortaya Çıktı

Dünyanın En Eski Meteor Çarpması Ortaya Çıktı

1

Dünyanın En Eski Meteor Çarpması Ortaya Çıktı. Tarihi kristallerin kimyasal analizi, Avustralya’da 2,2 milyar yıl önce gerçekleşmiş meteor çarpmasını bizlere söyledi. Bu çarpışma keşfedilmiş en eski çarpışma anlamına geliyor.

Meteor gezegenimize çarptığında dünyamız buz ile kaplıydı, bilim insanlarına göre çarpışmanın ardından havaya salınan su buharı bulutu, bir sera gazı gibi davranarak bütün gezegeni ısıtmış olabilir.

Araştırmacılar, Perth kentinin 620 kilometre kuzey doğusunda bulunan Yarrabubba çarpışma bölgesinde 2014 yılında alınan numunelerdeki kristalleri inceledi. Çarpışmanın nedeni olarak 7 kilometre boyutunda bir meteorun Dünya’ya çarpması düşünülüyor. Son derece fazla erozyona uğramış 70 kilometrelik krater jeofiziksel ölçümlerde temel bir anormallik olarak duruyor, yüzeyde artık neredeyse hiçbir şey görülemiyor.

Perth’de ulunan Curtin Üniversitesi’nde jeokronolog olarak çalışan Chris Kirkland, çalışmanın yazarlarından biri ve şöyle diyor: “Avustralya düşündüğünüz gibi bir yer; kangurular ve emular çok düz, çöl benzeri bir yapıda koşup duruyor”.

Kirkland ve arkadaşları insan saçının genişliğinden daha küçük zirkon ve monazit tanelerini görüntüledi, amaçları da meteor çarpışmasından sonra kristal yapılarının deforme olup olmadığını görmekti. Kirkland, şöyle diyor: “Taneler çok güzel görünüyor”. “Aşırı sıcak ve basınç koşulları altında oluşabilecek yüzey desenleri var – Dünya’da bunu yapabilmek için tek yol büyük bir kayayı başka bir büyük kaya ile çarpıştırmak”.

Zirkon ve monazitte eser miktarda uranyum var, bu yüzden araştırmacılar dar bir oksijen iyonu demetini numunelere gönderdi. Meteor çarpmasıyla deforme olmuş tanelerin ortaya çıkıp çıkmayacağını görmek istendi.

Dünyanın En Eski Meteor Çarpması Nasa Görüşü

Dünyanın En Eski Meteor Çarpması Nasa Görüşü

ABD’deki Houston Uzay Merkezi’nde (NASA) jeokronolog olarak çalışan başyazar olan TimmonsErickson şöyle diyor: “Çarpışma olayı ile sıfırlanmış olan kristaller içindeki özel bölgeleri hedef alarak, çarpışmanın yaşını hesaplayabildik”.

Zirkon içindeki (a ve c) ve monazit içindeki (b ve d) uranyum izotopları ile çarpışma bölgesinin dünyadaki en eski bölge olduğu kanıtlandı. 2,2 milyar yıl önceki çarpışma, Güney Afrika’daki Vredefort Dome’de bulunan çarpışma bölgesinden 200 milyon yıl daha eski. Vredefort Dome, Avustralya’daki çarpışma alanının yaşı bulunmadan önce en eski çarpışma alanı idi.

Aşırı buzlanma görülen bir sürecin sonunda, Yarrabubba meteorunun bu dönemi sonlandırdığı düşünülüyor. Çarpışma eski bir buz tabakasını eritmiş olabilir ve 5 trilyon ton suyu atmosfere salmış olabilir. Erickson, dünya atmosferinin kimyasını değiştirecek bir olay olarak görüyor ve günümüzün ılık hava koşullarını sürdürdüğü fikrine sahip.

Kenneth Amor, Oxford Üniversitesi’nde çalışan bir jeokimyacı olup Erickson ve arkadaşlarının öne sürdüğü çarpışma tarihinin makul olduğu görüşünde. Amor Erickson ve arkadaşlarının çalışmasında yer almamış, ancak İskoçya’da 1,2 milyar yıl önce, Britanya’yı vuran en büyük meteoru keşfeden ekibin lideri olarak görev aldı.

Amor, Yarrabubba’daki su buharı bulutunun Dünya’yı ısıttığı görüşünü ilginç buluyor. Ancak “buzun erimesi zaten başlamış durumda olmadığı sürece, etkiler yalnızca birkaç yıl sürerse buzların erimesine yol açması pek mümkün gözükmüyor” görüşünde.

Araştırmalara göre bilinen en eski meteor çarpması tanımlamış. 1969 yılında düşen bir meteor içinde dünyanın en eski maddesini bulan başka bir çalışma da var. Kozmik ışınlara maruz kalarak oluşan neon izotoplarını ölçerek, 7,5 milyar yıl önce oluşmuş bazı silisyum karbür tanelerine ulaştı. 7,5 milyar yıl demek, güneş ve gezegenlerden önce oluşmuş demek.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Olurdu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum
    Aşık Oldum
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Bu konulara merakım çok fazla ve bu siteden bilim adına çok şey öğrendim. Gerçekten teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir