Dinozorların Yok Oluşu, 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpan ve dinozorlar da dahil canlıların yüzde 75’inin yok olmasına neden olan göktaşının, neden bu kadar ağır ve yıkıcı sonuçlara yol açtığı konusunda yeni bulgular elde edildi.
Yeni bir araştırma, bu göktaşının yeryüzünde en kötü yere ve en ölümcül sonuçlara yol açacak bir açıyla isabet ettiğini ortaya koydu.
Göktaşının, Meksika Körfezi’nde Yucatan bölgesine çarptığı biliniyor. Çarpma sonucu oluşan incelemeler ve bilgisayar simülasyonları, çarpmanın 60 derecelik bir açıyla gerçekleştiğini gösteriyor. Bunun bilimde, iklim değişikliğinin daha ağır yaşanmasına neden olduğunu gösterdi.
Göktaşının çarptığı kayaların alçıtaşı olduğu ve bol miktarda sülfür (kükürt) içerdiği, çarpma etkisiyle atmosfere savrulan ve su buharıyla karışan bu maddenin “küresel kışa” yol açtığı belirtiliyor.
Çarpma açısının ise bu etkiyi yoğunlaştırdığı ve daha uzun yaşanmasına neden olduğu ifade ediliyor.Dinozorların Yok Oluşu hakkında detay.
Londra’daki Imperial College Üniversitesi’nden Prof. Gareth Collins bunu şöyle açıklıyor:
“Çarpmanın 45 ila 60 derecelik açıyla olması buharlaşmanın daha fazla olmasına ve molozların yükseğe savrulmasına neden oluyor. Eğer bu açı daha dar veya geniş olsaydı, atmosphere savrulan ve iklim değişikliği etkisi yaratan moloz miktarı çok daha az olurdu.”
Araştırmanın sonuçları Nature Communications dergisinde yayımlandı.
Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nda yer alan 200 km çapındaki kraterin en iyi korunmuş merkezi, Chicxulub limanı açıklarında.
Prof. Collins bu krateri inceleyen uluslararası ekipte yer alıyor.
Göktaşının 12 km çapında olduğu ve çarpma sonucu 30 km derinlik yarattığı tahmin ediliyor. Çarptığı merkezde bulunan kayalar sıvılaşıp geri düştüğünde Everest Dağı yüksekliğinde bir yığınak oluşturduğu, ancak daha sonra bunun çöküntüye uğrayıp irili ufaklı daireler oluşturduğu sanılıyor.
Dinozorlarla birlikte daha bir çok canlının yok olması gerçekten çok ilginç bir durum