Çok su içmenin yan etkileri nelerdir? Az su içmenin vücuda zararları olduğu gibi fazla su içmenin de vücudumuza yan etkileri bulunmakta. Bu yan etkileri sizler için sıraladık.
1. Hiponatermiye Neden Olur
Hiponatermi, sodyum düzeyinin 136 mmol/litre kan serumunun altına düşmesidir. Hızlı aşırı hidrasyon nedeniyle olur. Sodyum hücre sinyallemesinde ve vücuttaki diğer çeşitli fonksiyonlarda yardımcı olan önemli bir tuzdur.
Böylece serum sodyum seviyesine düştüğünde, mide bulandırıcı, rahatsız edici, yorgunluk hissetmeye veya baş ağrısı hissetmeye başlarsınız. Ve ağır vakalarda ölümle de sonuçlana bilir.
2. Hücrelerin Şişmesine Neden Olur
Vücudumuzdaki sodyum azaldığında, ozmoz prensibi ile su, yarı geçirgen hücre zarından hücreye girer. Bu da hücrelerin şişmesine neden olur. Vücüt hücrelerinin şişmesi, kas dokularına, organlara ve beyine ciddi zararlar verir.
3. Hipokalemiye Neden Olur
Aşırı hidrasyon hipokalemiye veya potasyum iyonlarında azalmaya neden olabilir. Çok fazla su içtiğinizde hücre içi ve hücre dışı potasyum iyonları arasındaki denge engellenir. Bu da ciddi ishal ve uzun süreli terleme ile sonuçlanabilir.
4. Çok Su İçmenin Yan Etkileri – Beyni Etkiler
Kandaki hiponatermi veya düşük sodyum, beynin şişmesine denen olabilir. Bu da konuşmada yetersizlik, oryantasyon bozukluğu, yürüme dengesizliği, psikoz ve hatta ölümle sonuçlanabilir.
5. Kalbe Aşırı Yük Bindirir
Kalp, tüm vücudunuz boyunca kanı pompalamanın hayati işlevini yerine getirir. Çok fazla su tükettiğinizde, vücudunuzdaki kan hacmini arttırır. Artan kan hacmi, kan damarları ve kalp üzerinde gereksiz baskı uygular ve bazı durumlarda nöbet geçirir
6. Böbreklere Aşırı Yük Bindirir
Suyu çok fazla tüketmek böbreklerinize sürekli çalışması için baskı uygulayabilir. Böbrekleriniz vücuttan saatte bir litrelik sıvıyı filtreleyebilir. Bunun ötesinde, homeostazı sürdürmek için fazladan çalışmak zorundalar.
7. Karaciğer Sorunlarına Neden Olur
Bu sorunun sadece çok fazla su içilmesinden kaynaklanmadığını not etmek önemlidir. Aksine, içinde fazla miktarda demir içererek olur. Aşırı demir yükü tam olarak zararlı değildir, ancak nadir durumlarda karaciğerle ilgili sorunlara neden olabilir.
8. Çok Su İçmenin Yan Etkileri – Sık İdrara Çıkma
Sık idrara çıkma, her 15 dakikada bir kez, evde, işte veya okulda olsanız da gerçekten sinir bozucu olabilir. Çok fazla su içtiğinizde böbrekleriniz sürekli işlev görür ve sonuç olarak tekrar tekrar tuvalete gitmeniz gerekir.