Tırnaktaki Beyaz Lekeler Neden Olur?

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Neden Olur?

0

Beslenme bozukluğu, stres ve birçok hastalığa bağlı olarak tırnaklar yıpranabilirler. Üzerlerinde oluşan beyaz lekeler herkeste görülebilir. Bu beyaz renk değişikliğinin yoğunluğu, şekli ve büyüklüğü oldukça önemlidir. Hatta oluş sebebi hakkında ipucu vermektedir. Peki tırnaktaki beyaz lekeler neden olur? İşte bu sorunun cevabına yazımızda yer verdik; keyifli okumalar.

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Neden Olur?

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Neden Olur?
Tırnaktaki Beyaz Lekeler Neden Olur

Beyaz nokta biçimindeki tırnak üzerindeki lekelerin en sık sebeplerinden birisi ele direkt olarak temas eden temizlik ürünleridir. Ayrıca boyacılık, tekstil, ve kuaförlük gibi meslek dallarında kullanılan kimyasallar da buna örnek olarak verilebilir. Bu kimyasallar, yalnızca tırnaklara değil tüm ele zarar verir. Teması engellemek için bu malzemeler kullanılacağı zaman eldivenle iş yapmak gerekir. Ayrıca tırnaktaki uzun süreli beyaz lekelerin varlığına özen göstermeli, görmezden gelinmemelidir. Dermatoloji uzmanına gidilerek muayene ve laboratuvar incelemeleri ile sebebin araştırılması oldukça önemlidir. Gerekli araştırmalardan sonra sonuca göre tedavi edilmesi gerekir.

Tırnaktaki Beyaz Lekelerin Oluşumu Nedeni Nedir?

  • Tırnakta oluşan beyaz lekelerin birçok nedeni olabilmektedir. Bu nedenlerin başında kansızlık, kalsiyum eksikliği ve tırnak mantarı vardır. Tırnaktaki beyaz lekelerin çoğunluğu tırnaklarla birlikte uzayıp vücuttan atılmaktadır. Bu atılım sürecinde bol miktarda su içmek ve çinko ile kalsiyum içerikli gıdalar tüketmek oldukça faydalıdır. Fakat tırnak lekeleri uzun sürede hala geçmediyse, ek olarak beyazdan sarı renge dönüyorsa bu tırnak mantarının işareti olabilmektedir.
  • Beyaz lekeler, uzun beyaz dalgalanmalar şeklinde birçok tırnakta görülüyorsa protein ve besin eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. Ayrıca böbrek veya karaciğer rahatsızlığı ihtimali de mevcuttur. Kısa beyaz ve yatay çizgilerse şeklindeyse genellikle darbe sonucu oluşmuştur. Sert cisimlere tırnaklara dokunulmayarak zamanla kendi kendine kaybolur.
  • Beyaz lekeler tırnak kökünden ucuna kadar olan geniş alana yayıldıysa arsenik zehirlenmeleri ihtimali vardır. Ayrıca çinko, selenyum, kalsiyum magnezyum ve manganez gibi minerallerin eksikliğinden de kaynaklanabilmektedir. Uzman bir hekime başvurmayı göz ardı etmemek oldukça önemlidir.
  • Ayrıca bu lekelerin oluşmasındaki diğer nedenler ise tiroit hormonlarının düzensizliği, kansızlık, keratin yetersizliği ve bazı ilaçların yan etkileri olabilmektedir.

Peki siz bu tırnaktaki beyaz lekeler ile ilgili haberimiz hakkında ne düşünmektesiniz? Ek olarak görüşlerinizi yorumlar kısmından veya Diyobi Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Olurdu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum
    Aşık Oldum
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir