Yaz aylarında en çok karşılaşılan durumlardan birisi güneş çarpmasıdır. Uzun süre güneş altında kalarak vücut ısısının anormal derecede yükselmesine sonucu güneş çarpması oluşur. Özellikle öğle zamanında görülen bu durum, vücut sistemlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Peki bu yaşanılan güneş çarpmasına ne iyi gelir? Ayrıca güneş çarpması nasıl geçer? İşte bu soruların cevaplarına yazımızda yer verdik.
Güneş Çarpmasına Ne İyi Gelir? Güneş Çarpması Nasıl Geçer?
Yaşanılan güneş çarpması durumu, 4 yaşın altındaki ve 65 yaşın üzerindeki bireylerde daha fazla görülmektedir. Peki yaz aylarında karşılaşabildiğimiz güneş çarpmasının nedenleri nedir? İşte güneş çarpmasının nedenleri;
Güneş Çarpması Nedenleri Nelerdir?
- Yüksek güneş ve yüksek nemli havalarda uzun süre dışarıda durmak,
- Sıcak havalarda kalın giyinmek,
- Güneş altında alkol almak,
- Sıcak havalarda bir anda aşırı yemek yeme
Peki güneş çarpması yaşayıp yaşamadığımız nasıl anlayabiliriz? Ayrıca güneş çarpmasının belirtileri nelerdir?
Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir?
- Ateşin 40 derecenin üzerine çıkması,
- Vücutta terlemenin olmaması,
- Mide bulantısı, kusma,
- Uyuma isteği,
- Deride kızarıklıklar,
- Tansiyonun düşmesi,
- Kalp çarpıntısı,
- Bilinç kaybı,
- Nefes almada zorluluk,
- Şiddetli baş ağrısı,
- Dudaklarda ve ağızda kuruluk,
- Ruh halinde dengesizlikler,
- Yürümede zorlanma
Güneş çarpması durumunda ilk olarak yapılması gereken gereken hastanın gölge, serin veya klimalı bir ortama taşınmasıdır. Ayrıca hastanın üzerinde bunaltıcı kalın kıyafetler varsa, çıkartılmalıdır. Güneş çarpmasında kusma durumu görülebileceğinden hasta yan tarafa yatırılmalıdır. Ek olarak tansiyonu yükseltmek için ayaklar yüksek bir yere kaldırılmalıdır. Hastanın bilinci açık ise su takviyesi yapılmalıdır. Eğer hasta bilinç kaybı yaşıyorsa yiyecek veya içecek verilmeden vakit kaybetmeden hastaneye götürülmelidir.
Evde Güneş Çarpmasına Ne İyi Gelir?
- Soğuk Kompres
Hastanın vücut sıcaklığını düşürmek için, soğuk kompres uygulamasını yapmak önerilmektedir. Uygulamak için kafa, koltukaltı ve göğüs bölgesine soğuk kompres yapılabilir.
- Yoğurt
Yaşanılan güneş çarpmasının baş dönmesi, tansiyon düşmesi gibi belirtilerine karşı olarak bir bardak ayran içilmesi önerilmelidir. Ayrıca yoğurdu vücuda sürerek vücut ısısının düşmesine yardımcı olabilirsiniz.
- Soğan Suyu
Soğan suyu vücut ısınını başarılı olarak düşürme yöntemlerindendir. İlk olarak soğanı ezerek suyunu çıkartmalısınız. Daha sonra çıkan suyu bez yardımıyla alın. Son olarak eklem, boyun arkası ve kulak arkasına sürebilirsiniz.
- Su
Güneş çarpması durumunda hastanın bilinci açık ise su içmelidir. Ayrıca güneş çarpması tedavisi tamamlandıktan sonra, sıvı kaybını önlemek için sıkça su içilmelidir. Özellikle sıcak havalarda su içmek unutulmamalıdır.
Peki siz bu güneş çarpması ile ilgili haberimiz hakkında düşünmektesiniz? Ek olarak görüşlerinizi yorumlar kısmından veya Diyobi Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.