Kafeinsiz Yaşamanın Faydaları Nelerdir?

Kafeinsiz Yaşamanın Faydaları Nelerdir?

0

Bildiğiniz üzere kafein doğal bir maddedir ve bitkilerin yapısında bulunur. Uyandırıcı ve uyarıcı etkiye sahip olması yönüyle de bilinmektedir. Dünya genelinde kafein büyük bir miktarda tüketilmektedir. Büyük bir miktarda tüketilen kafeinin faydaları olduğunu bilmekteyiz. Fakat bu yararlarına ek olarak bazı zararları da mevcuttur. Peki kafeinsiz yaşamanın faydaları nelerdir? Yazımızda bu sorunun cevabına yer verdik; keyifli okumalar.

Kafeinsiz Yaşamanın Faydaları Nelerdir?

Tüketilen kafeinin yararları olduğu kadar zararları da vardır. Özellikle güne kahve içmeden uyanamayanlar için kafeinsiz yaşam çok zorlayıcı olabilir. Ayrıca kafeini hayatımızdan çıkarmanın birçok faydası vardır. İşte, kafeinsiz yaşamanın faydaları:

Kafeini Bırakmanın Yararları

  • Daha Az Kaygı

Yaşadığınız endişe miktarı arttıysa bunun sebebi kafein olabilmektedir. Kafein, çoğunlukla bir enerji patlaması ile birlikte gelmektedir. Bu enerji, bazı hormonlarımızı uyarır. Bu durum sinirlilik, kaygı, kalp çarpıntısı ve panik ataklarda artışa sebep olabilmektedir. Özellikle strese ve kaygıya yatkın olan kişiler, kafein tüketimiyle birlikte semptomlarının daha kötüleştiğini anlayabilirler.

  • Daha İyi Uyku

Kafein alışkanlıkları, uyku düzenini büyük ölçüde etkileyebilmektedir. Yapılan aaştırmalara göre günlük kahve alımı, uyku döngüsünü değiştirebilir ve huzursuz uykuya sebep olabilir. Bu yüzden, özellikle yatmadan 6 saat önce daha az miktarda kafein tüketmek faydalı olacaktır.

  • Daha Sağlıklı Dişler

Kahve ve çayda bulunan tanenler, diş minesinde birikir ve dişlerin renginde lekelenmelere yol açabilmektedir. Ayrıca soda gibi asitli içecekler, dişlerin aşınmasına ve çürümesine sebep olabilmektedir. Kafeinsiz yaşamda ise dişler eskisine oranla daha sağlıklı ve beyaz olacaktır.

  • Kadınlar İçin Dengeli Hormonlar

Kahve, çay ve soda gibi kafeinli içecekler östrojen seviyelerini değiştirebilmektedir. Geçmiş yıllarda yapılan bir araştırmada günde 2 bardak kahve içmenin Asyalı kadınlarda östrojeni yükselttiği görülmüştür. Ayrıca beyaz kadınlarda ise bu hormonu düşürdüğü gözlemlenmiştir. Ek olarak kafein menopoz semptomlarını kötüleştirebilmektedir.

  • Düşük Kan Basıncı

Kafein alımını durdurmak kan basıncı için iyi olabilmektedir. Kafein sinir sistemini uyararak kan basıncının yükselmesine yol açabilmektedir. Yüksek kafein alımı, kardiyovasküler hastalık riskinin artmasına sebep olmaktadır.

  • Daha Az Baş Ağrısı

Kafein yoksunluğunun en yaygın yan etkilerinden biri baş ağrısıdır. Düzenli olarak sabah kahvesi tüketen kişiler büyük oranda baş ağrısı yaşarlar. Bu yoksunluğun yalnızca bir belirtisidir, diğer belirtilerde bilinç kararması, konsantrasyon zorluğu, tükenmişlik ve sinirlilik görülebilir. 

  • Sağlıklı Bir Sindirim

Kafein alımı, bazı sindirim sorunlarına yol açabilmektedir. Yüksek miktarda kahve tüketmek ishale ve reflü hastalığının gelişmesini sağlayabilmektedir.

Peki siz bu kafeinsiz yaşam ile ilgili haberimiz düşünmektesiniz? Ayrıca günlük kafein alım miktarınız nasıl? Sizce siz kafeini çok tüketmekte misiniz? Ek olarak görüşlerinizi yorumlar kısmından veya Diyobi Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Olurdu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum
    Aşık Oldum
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir