Karadeniz’deki Su Neden Turuncuya Döndü? Nedeni Açıklandı

Karadeniz’deki Su Neden Turuncuya Döndü? Nedeni Açıklandı

0

Arnavutköy Karaburun sahilindeki denizin rengi değişerek turuncuya döndü. Yetkililerin bu durumdan sonra hemen harekete geçtiler. Söz konusu denizden numuneler toplanarak incelendi ve renk değişiminin sebebi ortaya çıktı. Peki Karadeniz’deki su neden turuncuya döndü? Nedeni açıklandı, işte detaylar;

Karadeniz’deki Su Neden Turuncuya Döndü? Nedeni Açıklandı

Karadeniz'deki Su Neden Turuncuya Döndü? Nedeni Açıklandı
Karadeniz’deki Su Neden Turuncuya Döndü?

Bildiğiniz üzere bazı dönemlerde deniz renginde değişmeler görülebiliyor. Şimdi ise bu olaya bir yenisi daha eklendi. Arnavutköy Karaburun Sahili’nde denizin rengi değişti ve renk turuncuya döndü. Denizin bu rengini gören vatandaşlar fazlasıyla endişelendiler.  Sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Başkanlığının ‘Alo 181’ hattına konuyla ilgili ihbarda bulundular. Gelen ihbar sonucunda vakit kaybetmeden harekete geçen yetkililer vatandaşların endişelerini giderecek açıklamalar yaptılar.

Bilim insanları, topladıkları numuneler üzerinde test yaparak Karadeniz’deki renk değişiminin nedenlerini araştırdılar. Yapılan testler sonucunda denizdeki renk değişiminin nedeninin fitoplanktonların aşırı artması olduğu anlaşıldı. Uzmanlar, çıkan sonuçla ilgili iyi bir haber verdiler. Yapılan söz konusu incelemelerde, geçtiğimiz yıl denizleri büyük sıkıntıya sokan müsilaja yol açan türler, Karaburun Sahili’nde toplanan numunelerde tespit edilmedi.

Ayrıca yaşanılan renk değişimiyle ilgili olarak İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yelda Aktan açıklama yaptı: “Müsilaja da neden olan canlı türü fitoplanktonlar. Diğer bakterilerle etkileşim sonucunda müsilaj su yüzeyini kaplıyordu. Yine buna da sebep olan canlılar fitoplanktonlar dediğimiz canlı türü. Bu sefer farklı bir tür fırsat bulmuş, bu artış göstermiş ve renk değişimine sebep olmuş. Şu an müsilaja sebep olan türlerden bu örnek içerisinde göremedik. Ama bu yok anlamına gelmiyor. Sadece fırsatı bu türler buldular, bunlar artış gösterdiler ve renk değişimine sebep oldular. Diğer türler artış gösterseydi, müsilaj oluşturacaklardı.”

Peki siz bu konu hakkında ne düşünmektesiniz? Ayrıca yaşanılan renk değişimini daha önce görmüş muydunuz? Ek olarak görüşlerinizi yorumlar kısmından veya Diyobi Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Olurdu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum
    Aşık Oldum
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir