Asya’da Kriz Başladı! Tatlı Su Balıkları Tehlikesi Geldi

Asya’da Kriz Başladı! Tatlı Su Balıkları Tehlikesi Geldi

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs bitmeden bir yenisinin başlayacağı yönünde haberler gelmekte. Peki Güneydoğu Asya’da yeni bir salgın mı ortaya çıkıyor? Söz konusu olan bölgede yer alan ülkelerde  tatlı su balıklarından kaynaklanan bir hastalık yayılmakta. Asya’da Kriz Başladı! Tatlı Su Balıkları Tehlikesi Geldi

Asya’da Kriz Başladı! Tatlı Su Balıkları Tehlikesi Geldi

Güneydoğu Asya‘da çiğ tatlı su balıklarının neden olduğu bir hastalık türü hızla yayılmakta. Stirling Üniversitesinde yer alan uzmanlar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) yeni bir raporuna katkıda sağladılar. Söz konusu olan uzmanlar baş gösteren gıda kaynaklı tehlike konusunda uyarıda bulundular.

Güneydoğu Asya’da yaygın olarak tüketilen tatlı su balıklarında bilim insanları yaygın bir hastalığı keşfettiler. GBS adı verilen hastalık insanlarda kan zehirlenmesine ve menenjite neden olmakta. Durum sonrası FAO, tehdide karşı insanları uyarmak için bir rapor yayımladı.

Singapur’da 2015 yılında çiğ tatlı su balığı yemeği yedikten sonra yaklaşık 146 kişi hastalandılar. Ne yazık ki hastalığı kapan bazı insanlar olayın sonucunda bazı organlarını kaybettiler. Grup B Streptococcus (GBS) olarak da adlandırılan Streptococcus agalactiae adlı bir bakteriye bağlı kan zehirlenmesi geliştirmişlerdi. Söz konusu olan salgından sorumlu spesifik suş, benzersiz bir dizi 283 (ST283) idi. ST283’e bağlı GBS hastalığı ÇinHong KongLaosTayland ve Vietnam’da kayıtlara geçmekte. Ne yazık ki söz konusu olan bu hastalık sağlıklı yetişkinleri daha fazla etkilemekte.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünmektesiniz? Alt kısımdan yorum yaparak bizlerle ve diğer okurlarımızla fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık