Birçok insan yeni güne kahve içerek başlar. İçerisinde bol miktarda bulunan kafein, tüketimin ardından hızla kana karışarak beyne ulaşır. Kafein uyanıklığı arttırır ve enerji düzeyini yükseltir. Bu durum özellikle kahve severlerin uyandıklarında ilk olarak kahve tüketmelerinin sebebini açıklar. Ayrıca yapılan araştırmaların sonucunda kahvenin belirli oranlarda tüketildiği zaman yararlı olduğu ortaya çıkmaktadır. Ancak boş mideye kahve içmek birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir. Bu da bize aç karnına kahve içilir mi sorusunu düşündürmektedir. Peki sizce aç karnına kahve içmek zararlı mı? İşte bu soruların cevabına yazımızda yer verdik.
Aç Karnına Kahve İçilir Mi? Aç Karnına Kahve İçmek Zararlı Mı?
Kahve, günümüzdeki en popüler içeceklerden biridir. Tüketim miktarları yalnızca birkaç ülke dışında birinci sırada yer almaktadır. Daha enerjik hissetmeye yardımcı olmaya ek olarak, içindeki kafein, beyin işlevini ve egzersiz performansını arttırmaktadır. Ayrıca kilo kaybını arttırmanın yanında tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Birçok kişi için sabah kahve içmek yataktan kalkar kalkmaz yapılan ilk şeydir. Fakat kahveyi bu şekilde tüketen kişiler sağlığa zarar verip vermediğini merak etmektedirler. Peki gerçekten aç karnına kahve içmek sağlığa zararlı mıdır?
Yapılan araştırmalar, kahvenin acılığının mide asidi üretimini uyarabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, birçok kişi kahvenin mideyi tahriş ettiğine, mide ekşimesi, ülser, mide bulantısı, reflü ve hazımsızlığa neden olduğuna inanmaktadır. Ancak araştırmalarda, kahvenin aç karna içilip içilmediği önemli olmaksızın, kahve ve sindirim sorunları arasında güçlü bir bağlantı bulunmadığı ortaya çıkmıştır.
Kahve, kortizol üretimini uyarmaktadır. Bu yüzden bazı insanlar sabahları kahve içmenin tehlikeli olabileceğini iddia etmektedir. Fakat düzenli olarak kahve içen kişilerde kortizol üretimi çok daha düşük görünür. Hatta yapılan bazı araştırmalar sonucunda kortizol seviyesinde hiçbir artış görülmemiştir. Ayrıca tok karnına kahve içmenin tepkiyi azalttığına dair çok az kanıt mevcuttur.
Kahve İçmenin Etkileri Nedir?
- Kafein bağımlılık yapabilmektedir.
- Düzenli kahve alımı beyin kimyasını değiştirebilmektedir. Aynı etkileri üretmek için gün geçtikçe daha çok kafeine ihtiyaç duyulabilmektedir.
- Aşırı miktarda kahve içmek kalp çarpıntısı, huzursuzluk, endişe ve panik ataklara neden olabilmektedir. Bazı kişilerde migren, yüksek tansiyon ve baş ağrısı ile sonuçlanabilmektedir.
- Alınan kafein miktarı günde ortalama 400 mg ile sınırlandırılmalıdır.
- Yetişkinlerde etkileri 7 saate kadar uzayabildiği için özellikle günün geç saatlerinde kahve içmek uykusuzluğa neden olabilmektedir.
- Kafein plesantayı kolayca geçebilmektedir. Yaşanılan etkiler hamile kadınlarda ve bebeklerinde 16 saate kadar uzun sürebilmektedir.
Kısacası efsanelere rağmen, çok az miktardaki bilimsel kanıt aç karnına kahve içmenin zararlı olduğunu göstermektedir. Tam tersine kahveyi tüketim şekli nasıl olursa olsun vücut üzerinde muhtemel olarak aynı etkilere sahip olacaktır. Ancak yine de aç karnına kahve içerken sindirim sorunları yaşanılıyorsa, kahveyi yemekten sonra içmeye çalışmak faydalı olacaktır.
Peki siz bu ”aç karnına kahve içmek zararlı mı” haberimiz düşünmektesiniz? Ayrıca kahve tüketim miktarınız nasıl? Ek olarak görüşlerinizi yorumlar kısmından veya Diyobi Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.