Özellikle uzun süreli olduğu durumlarda hayatı zindan eden hıçkırık oldukça can sıkan bir durumdur. Hıçkırık, birçok farklı sebebe bağlı olarak gelişen bir rahatsızlıktır. Bu sebeple hıçkırık nedenleri olarak birden fazla seçenek mevcuttur. Peki bizi zor zamanlar yaşamamıza sebep olan hıçkırık neden olur? Ve en önemli soru olan nasıl geçer? Bu yazımızda sorularınıza cevap bulacaksınız.
Hıçkırık Neden Olur? Nasıl Geçer?
Hıçkırık, göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasında yer alan diyafram kasının refleks olarak yaptığı, istemsizce ve aniden gerçekleşen bir kasılma hareketidir. Hıçkırık tuttuğu an diyafram birçok kez kasılarak hıçkırığa neden olabilir. Kasılma hissine ek olarak ses tellerinin yer aldığı gırtlak boşluğu birden kapanacağı için hıçkırıkla birlikte dışardan gelen ses duyulur. Bu sesin nedeni, diyaframın kasılması sonucunda akciğerlerin içerisine ani hava girişi ve ses tellerinin bulunduğu gırtlak boşluğu bölgesini kapatmasıdır.
Hıçkırığın Nedenleri Nelerdir?
Aslında hıçkırığın oluşumu için birçok neden mevcuttur. Aşağıda yer alan nedenlerden bir veya birkaçının varlığı hıçkırığa neden olur:
- Gergin veya heyecanlı hissetmek
- Gazlı içecekler veya çok fazla alkol içmek
- Stres
- Çok fazla veya çok hızlı yemek
- Ani ısı değişikliği
- Şeker veya sakız emerken hava yutmak
Hıçkırık Nasıl Geçer?
Çoğunlukla halk arasında hıçkıran insana baş aşağı durmaları söylenir ya da bir anda korkutulmaya çalışılır. Fakat bu tür yöntemler hıçkırığın durdurulmasına yardımcı olmaz. Hıçkırık sorunu yaşayan kişiler, hıçkırıkla birlikte mide bulantısı, karın ağrısı, kusma gibi belirtiler yaşıyorlarsa bu durumları doktora söylemeliler. Çünkü bu durum hıçkırığın altta yatan bir hastalığın semptomu olduğuna işaret eder. Ayrıca bu bilgilere ek olarak hıçkırığın önlenmesi için yapılabilecek olan bazı uygulamalar şunlar olabilir:
- Aşırı gazlı içecek tüketiminden (gazoz, kola vb.) kaçınmak.
- Alkol tüketimini minimum düzeye indirmek.
- Az öğünde büyük porsiyonlar tüketmek yerine, daha sık yemek yiyip küçük porsiyonlar tüketmek.
- Gece çok geç saatte yatmamak ve sağlıklı bir uyku düzenine sahip olmak.
- Stresten, endişeden, korkudan ve benzeri ani duygusal dalgalanmalardan uzak durmak.
- Sağlıklı ve dengeli bir diyet benimsemek.
- Yeterli miktarda su tüketmek.
Evde Hıçkırık Tedavisi Nasıl Olur?
Kısa zamanlı hıçkırıklar çoğunlukla kendiliğinden geçerler. Ayrıca evde uygulanabilecek bazı basit yöntemlerle tedavi edilebilirler. Hıçkırık en hızlı nasıl geçer sorusuna yanıt olarak bu yöntemleri verebiliriz:
- Boğazı zorlayarak öğürmeyi sağlamak.
- Derin nefes aldıktan sonra bir süre boyunca nefesi tutmak.
- Kolonya veya limon gibi keskin kokulu maddeleri koklamak.
- Buzlu su içmek.
- Burnu sirkeli suyla yıkayıp burnun içine sirke çekmek.
- Hızlı şekilde nefes alıp vermek.
- Kafayı veya yüzü soğuk su altında tutup yıkamak.
Peki siz bu haber hakkında ne düşünmektesiniz? Ayrıca haberde yer alan yöntemleri denemiş miydiniz? Ek olarak görüşlerinizi yorumlar kısmından veya Diyobi Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.