Gezegen Keşfedildi! Atmosferinde Metal Buharı Bulunuyor

thumbnail

Bilim insanları yeni bir gezegen keşfettiler. Dünyamızdan yaklaşık 45 milyar kilometre uzaklıktaki bir gezegenin atmosferinde metal buharı keşfettiler. Dev bir ateş topu olan bu gezegenin atmosferinin 1.726 santigrat derece sıcaklığında olduğu düşünülüyor.

Uzayda farklı boyutlarda milyonlarca gezegen bulunuyor. Bu gezegenlerden bazıları buz gibiyken bazılarıysa adeta bir ateş topunu andırıyor. Bahsettiğimiz bu ateş topları o kadar sıcak ki metali bile buharlaştırabiliyor. İşte gökbilimcilerin keşfettiği MASCARA-2b de metalin bile buharlaştığı bu ateş toplarından biri.

Atmosferinde demir, krom ve magnezyum buharları bulunan bu gezegende, yapılan incelemeler sonucunda metallerin bu sıcaklıkta katı veya sıvı halde kalamayacağı ortaya çıktı.

Gezegen Jüpiter’e benziyor

Görüntü itibarıyla Jüpiter’i andıran bu tür gaz devlerinin yörünge dönemlerinin günü tahmin edilmeye çalışılıyor. Bu aralık, Jüpiter’in 12 yıllık yörünge dönemine kıyasla oldukça kısa sayılabilir zira MASCARA-2 b, Jüpiter’e kıyasla yıldızına 100 kat daha yakında bulunuyor. Gezegenin kendi yıldızına bu kadar yaklaştığı ise bir sır gibi çözülmeyi bekliyor.

Dünya’dan 45 milyar kilometre uzaklıkta konumlanan gezegen atmosferi, yaklaşık 1.726 santigrat derece sıcaklıkla tam anlamıyla ateş topuna dönmüş durumda. Bu sıcaklığı kafanızda çözmeniz pek mümkün olmasa da, hayal edilemeyecek derecede sıcak olduğunu bir kez daha söyleyebilirim.

Peki EXPRES, havada metal olduğunu nasıl öğrendi? Bilim insanları, bu spektrometreyi Dünya benzeri gezegenleri bulmak için geliştirdi. Arizona, Flagstaff yakınlarındaki Lowell Discovery Teleskobu’na monte edilen bu alet, gezegenimiz ve yıldızı arasındaki doğrudan görüş hattından sonra MASCARA-2b kimyasallarını özümseye bildi.

Atmosferik imzaların çok zayıf ve tanınması zor olduğunu söyleyen araştırmanın ortak yazarlarından Sam Cabot, EXPRES’in şans eseri bu imkanı sunduğunu söylüyor.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık