Dünyanın En Küçük Sürüngeni Keşfedildi! Parmak Ucu Kadar

Dünyanın En Küçük Sürüngeni

Dünyanın en küçük sürüngeni, Madagaskar’ın kuzey bölgesinde keşfedildi. Küçüklüğünün nedeni bir türlü anlaşılamasa da bilim insanları ismine ”Brookesia nana” dedi. Ayrıca keşfi gerçekleştirilen canlılardan sadece birini boyutu, tam tamına 13,5 milimetre.

Dünyanın En Küçük Sürüngeni Keşfedildi

Madagaskar adasının kuzey bölgelerinde dünyanın bugüne kadar keşfedilen en küçük sürüngeni, bilim adamları tarafından resmileşti. Bilim insanlarının ”Brookesia nana” olarak isimlendirdiği bu canlı temelde bukalemun olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında boyutlarının küçüklüğü şaşkınlıkla karşılanırken gizemi halen daha çözülmüş değil. Söz konusu canlıların boyutu gerçekten küçük.

Yapılan keşifte iki adet nano bukalemun mevcut. Bunlardan bir tanesi dişi, diğeri ise erkekti. Yani bunlar bir çift olarak yaşamlarını sürdürüyorlardı. Canlıların yavru olduğunu düşünen bilim insanları, hayvanlar üzerinde incelemeler yaptılar. Uzmanlar yapılan incelemelerde dişinin yumurtalarının olduğunu, erkeğin de üreme organının gelişmiş olduğunu tespit etti. Ayrıca bu canlıların yavru değil, yetişkin oldukları sonucuna ulaştılar.

Yetkili ağızlardan yapılan açıklamalarda küçük bir alanda yaşamaya çalışan hayvanlar, ortama adapte olabilmek için vücutlarını küçültme eğilimine gidebiliyorlar. Fakat bilim insanları çok küçük boyuttaki bukalemunların yaşadığı alanın kısıtlı olmadığını ifade ediyor. Bu durumun neden olduğunu tespit etmenin mümkün olmadığını belirtiyorlar. Çalışmanın başındaki isim Jörn Köhler, nano bukalemunların en yakın akrabası olan Brookesia karchei türünün de aynı adada yaşadığını, bu bukalemunların boyutunun ise nano bukalemunların yaklaşık iki katı olduğunu söylüyor.

Dünyanın en küçük sürüngeni olarak adlandırılan ”Brookesia nana” ile ile ilgili sizin düşünceleriniz neler? Alt kısımdan yorum yaparak fikirlerinizi bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık