Yargıtay’a Yapay Zeka Sistemi Geliyor! İşte Detaylar

Yargıtay’a Yapay Zeka Sistemi Geliyor! İşte Detaylar

Güncel ve emsal kararların yaygınlaştırılması ile adli kalitenin yükseltilmesini hedefleyen yapay zekâ sistemi Yargıtay’a geliyor. Söz konusu sistem hakkındaki bilgiler paylaşıldı. Yargıtay’a Yapay Zeka Sistemi Geliyor! İşte Detaylar

Yargıtay’a Yapay Zeka Sistemi Geliyor! İşte Detaylar

Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, 2021 değerlendirme toplantısında yeni bir açıklama yaptı. Yargıtay’ın yeni dönemde geçeceği bir teknoloji ile ilgili konuştu. Akarca, yapay zeka tabanlı sistemlerin çeşitli ülkelerde kullanıldığını belirtti. Ayrıca bu sistemlerin Yargıtay’da da kullanılması gerektiğini söyledi. Ek olarak sistemin hazırlıklarının biteceği tarihi de açıkladı.

Avrupa Konseyi ile yürütülen Yargıtayın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yapay zekâ tabanlı sistem geliştirildiği söylenmekte. Ayrıca Akarca, güncel ve emsal kararların yaygınlaştırılmasının kolaylaştırılmasını belirtmekte. Ek olarak adli kalitenin yükseltilmesini hedefleyen sistem için çalışmaların personel eğitimleri dahil 2023 yılında tamamlanacağını açıkladı.

Söz konusu yapay zekâ tabanlı sistemin ihale başvurularının tamamlandığı belirtilmekte. Ayrıca sistemin vatandaşa ve adli kaliteye sunacağı faydalardan söz edilmekte. Sistem devreye girdiğinde arama yapılan konudaki emsal kararlar ve yasa değişikliği sonrası çıkan kararların öncelikli olarak kullanıcıya sunulması planlanmakta. Ek olarak sistemle 200–300 sayfalık dava dosyalarının özetlerinin hazırlanabilmesi mümkün. Bu sayede savcılık ve müzakere süreçlerinin hızlandırılabilecek. Ayrıca ücretsiz olmasını planlanan sistem oturduğunda hukuk davalarında vatandaş ve avukatların, delil ve verileri sisteme girerek davayı kazanma ihtimalini öğrenebilecekler.

Peki siz bu haber hakkında ne düşünmektesiniz? Ayrıca yeni uygulamayı desteklemekte misiniz? Alt kısımdan yorum yaparak bizlerle ve diğer okurlarımızla fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık