Bilgisayarların 20’nci yüzyıla çağ atlatması gibi, yapay zekanın da 21’inci yüzyıldaki çoğu şeyi temelli değiştireceği düşünülüyor. Ancak kendi ‘aklıyla’ hareket edebilen makinelerin insanlıkla aynı tarafta mı yoksa karşı tarafta mı yer alacağı pek çok bilimsel tartışmanın konusu oluyor. Bu da şu soruyu doğuruyor, Yapay Zeka ve İnsanlığın Geleceği..
Hastanelerden otomobillere, evlerden telefonlara kadar hayatımızın bir çok alanında karşımıza çıkan yapay zeka dost mu düşman mı? Robotlar, insanların işlerini ellerinden mi alacak?
Eğer Bill Gates, Elon Musk gibi bu konu hakkında araştırma yapan kişiler haklıysa, akıllı makinelerle er ya da geç karşı karşıya geleceğiz. Bizim komutlarımız dışına çıkarak ihtiyaçlarımızı karşılamama eğiliminde bulunabilirler.
Gelecekte makinelerin internet üzerinden ayarlamalar yapmaları, kendi kendilerini kopyalamaları ve insanların emrinden çıkmaları mümkün gözüküyor. Yapay Zeka ve İnsanlığın Geleceği..
Ancak bir diğer yandan da akıllı makineler insanlarla aynı tarafta yer alabilir. Böylelikle yoksulluk, açlık ve hastalık gibi zor sorunların çözülebileceği düşünülüyor.
Günümüzde yapay zekanın ciddi bir şekilde üzerinde durulması gerekiyor. Yapay zeka da genetik mühendisliğinin ilk adımlarında ve nükleer fisyon faaliyetlerine benzer olarak ortaya çıkıyor. Tıpkı bu buluşların kamu yararına kullanıldığını ve felaketten uzak tutulduğu gibi yapay zekanın da aynı şekilde kontrol edilmesi gerekiyor.
Dünyanın en zeki insanlarından birkaçı, ‘düşünebilen’ makineler yaratma yolundaki uğraşın bu kadar önemli hale gelmesinden endişe duyduklarını belirtiyor. Tesla Şirketi’nin Başkanı Elon Musk, bunun bir ‘şeytanı ortaya çıkaracağını‘ söylerken, ünlü bilim adamı Stephen Hawking de yapay zekanın ‘insanlığın sonunu getirebileceğini‘ dile getiriyor. Bill Gates de yapay zekanın kendisini korkuttuğunu ifade ediyor.
Tüm bu düşüncelerin yanı sıra, yapay zekayı geliştirmeyi engellememiz de mümkün değil. Bunun en büyük nedeni ise tüm modern dünyanın çoktan yapay zekaya bağımlı olarak yaşamını sürdürmesinden kaynaklanıyor.