Sıfır Otomobil Fiyatlarına Kur Zammı Kapıda!

Sıfır Otomobil Fiyatlarına Kur Zammı Kapıda!

Sektör uzmanları, yeni bir konu ile karşımızdalar. Uzmanlar önümüzdeki kasım ayında fiyatların yüzde 3 ila yüzde 5 arasında zamlanacağını söylemekteler. Sıfır Otomobil Fiyatlarına Kur Zammı Kapıda!

Sıfır Otomobil Fiyatlarına Kur Zammı Kapıda!

Herkesin bildiği üzere dolar kuru, son bir ay içerisinde yüzde 10 civarında yükseldi. Bu durum otomotiv şirketlerinin girdilerini artırdı. Otomatik olarak da çip kriziyle başı dertte olan sektör paydaşları zam yapmak durumundalar. Dünya’dan Aysel Yücel’e göre yapılacak zam oranı, yüzde 3 ila yüzde 5 aralığında karşımıza gelecek. Ayrıca Ocak 2022’de ise araç fiyatları yüzde 12 civarı artmış olacak. Fakat fiyat yükselişine sadece kur zammı etki etmeyecek.

Otomobil fiyatlarını artıracak olan kur zammı, yüzde 50’lik ÖTV diliminde olan araçları yüzde 80’lik dilime sokacak. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, şu cümleleri kullanmakta: Fiyatlardaki küçük değişimler nedeniyle bir model yüzde 50 ÖTV diliminden yüzde 80’e çıktığında fiyat bir anda 60 bin TL’ye yakın artıyor. Yani sadece kur artışı kaynaklı zam değil vergi yükü de ekleniyor ve çarpan etkisi yapıyor. Yapılan bu açıklama, en ucuz arabaların fiyatlarının bile çok ciddi oranlarda yükseleceğinin bir göstergesi.

Bildiğiniz üzere sıfır otomobillerin fiyatları bir hayli yüksek. Ancak kasım ayındaki beklenen zam ile fiyatlar daha çok yükselecek. Ayrıca söz konusu olan durum sayesinde sektörde daralma olacak. Hayri Erce, “Yıla iyi başladığımız pazarda, ilk çeyrekte yılsonu için 1 milyon adetlik satışın üzerine çıkabileceğimiz bir tempomuz vardı. İkinci çeyrekte 800 bine düştük. Üçüncü çeyrekte ise bu tempo 700 bin adede geriledi. Şimdi ne olacak bilemiyoruz. Çip bulunurluğu da burada etkili olacak. Ancak çip krizi gevşese bile bu yüksek kur gidişatı ve faizin yüksek olması talebi eninde sonunda olumsuz etkileyecek. Öte yandan talep konusunda yanlış bir algı var. Araç olmadığı için bir tüketici 10 bayi birden gezebiliyor. Bu da talebin çok yüksek olduğu algısı yaratıyor. Arz biraz arttığında, bayileri ziyaret eden tüketici ihtiyaçlarını giderdiğinde, iş realitesine dönecek.” cümlelerini kullanmakta.

Ayrıca bu fiyat artışlarıile vatandaşlar sıfır otomobillere değil ikinci el otomobillere yönelecek. Bu durum da ne yazık ki ikinci el otomobil fiyatları artmasına yol açacak. Ek olarak konu ile ilgili olan uzmanlar stok sorunları yaşanacağını belirtmekteler.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünmektesiniz? Alt kısımdan yorum yaparak bizlerle ve diğer okurlarımızla fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık