Sibirya’da 46 Bin Yıllık Kuş Donmuş Olarak Bulundu

thumbnail

Araştırmacılar, buzul çağından kalmış olarak tahmin edilen iyi korunmuş bir kuşu inceliyor. Kulaklı toygar türüne bağlı donmuş kuşun 46 bin yıllık olduğu söyleniyor. Kuzeydoğu Sibirya’da görülen bu fosilin, günümüzdeki iki ayrı kulaklı toygarın atası olabileceği ön görülüyor.

Bilim insanları, buzul çağından kalma ve fazlasıyla korunmuş olarak bulunan 
kulaklı toygar kuşu inceleniyor. Kuzeydoğu Sibirya’daki Belaya Gora köyü yakınlarındaki donmuş toprağa gömülü şekilde yer alan kulaklı toygar fosili, bölgedeki yerel fildişi fosili avcıları tarafından bulundu. Donmuş kulaklı toygar sonrasında incelemeler için İsveç Doğal Tarih Müzesi‘nden uzmanlar Nicolas Dussex ve Love Dalén’a verildi.



Karbon 14 metoduyla yapılan incelemeler ve yaş testine göre kuş yaklaşık 46 bin yıl önce hayattaymış ve yapılan genetik analize göre bu kuşun türü “Eremophila alpestris” de adlandırılan kulaklı toygar. Dalén, 46 bin yıllık kulaklı toygarın, bir tanesi kuzey Rusya’da, diğeriyse Moğolistan steplerinde görülen ve günümüzde yaşayan iki kulaklı toygar alt türünün atası olabileceğini söyledi. Dalén, elde edilen verilerin son buzul çağının sonlarındaki iklim değişikliğinin yeni alt türlerin oluşumuna neden olduğunu düşündüğünü söyledi.

Kuşun çok iyi bir şekilde muhafaza edilmiş olmasının sebebi büyük ihtimalle donmuş toprak altında kalmış olması. Dussex, bu kadar küçük ve hassas bir türün el değmeden kalmış olmasını, pislik ve çamurun kademeli olarak depolanmasına ya da en azından zeminin göreli olarak sabit olmasına bağlıyor. Ona göre bu sayede kuşun vücudu ölüm anına çok yakın bir vaziyette korunmuş.




Araştırmanın bir sonraki aşaması, 46 bin yıllık kuşun tüm gen dizilimini çıkarmak. Konuyu araştıran bilim insanları bu sayede kuşun günümüzdeki türlerle olan ilişkisine ve toygarlardaki evrimsel denecek değişiklikleri hesaplamaya ışık tutacak.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık