NASA, Uzay Aracı Marsa Gidiyor! Güç Kaynağı Takıldı

Nasa açıkladı, uzay aracı kızıl gezegene gidiyor

NASA’nın projeleri arasında yer alan Mars görevleri için geliştirdiği Perseverance adlı aracın yapım aşaması belirlenen takvimden daha ileride gidiyor. Aracın nükleer enerji kaynağı yerleştirildi ve uzay aracı Marsa gidiyor.

Uzaydaki çalışmalarda son 3-5 senedir en çok üzerinde durulan mevzulardan biri de kızıl gezegen Mars’a ulaşım yapmak ve mümkünse orada bir koloni kurmak. Belirlenen bu hedef doğrultusunda yapılmakta olan çalışmalardan biri de NASA tarafından yürütülüyor. 

NASA’nın şimdiki hedefi Mars Perseverance adı verilen yüzey aracını kızıl gezegene göndermek. Belirlenen bu hedefi gerçekleştirmek için de bir planları var. Yapılan plandan önde giden NASA, aracın nükleer enerji kullanılan güç kaynağını şimdiden yerleştirdi. 

NASA’dan resmi açıklama geldi

NASA cephesinden yapılan resmi açıklamaya göre Mars Perseverance’ın çoklu-görev radyoizotop termoelektrik jeneratörü (MMRTG) yerleştirildi. NASA’nın bilgilendirmesine göre jeneratör oldukça iyi çalışıyor ve herhangi bir problemle karşılaşılmadı. MMRTG, yüklendiği anda kusursuz bir şekilde aracın üzerindeki ekipmanları çalıştırıyor.

Jeneratörün üretmiş olduğu enerji bir katı durum bataryası vesilesiyle voltaja çevriliyor ve bu enerji harcanarak aracın ihtiyaç duyduğu enerji sağlanıyor. Mars yüzeyindeki soğuklarda nükleer enerji en iyi alternatif olarak görülüyor. Uzay Aracı Marsa Gidiyor ve bu enerji ona fazlasıyla gerekiyor.

Bu güç kaynağı yakıt olarak plütonyum-238 kullanıyor. Bu malzemenin bozunmasıyla ısı meydana geliyor ve meydana çıkan bu ısı da jeneratörün 110 W elektrik kaynağı olarak kullanılabilmesine neden oluyor. Bu sistemin araca 14 yıl boyunca yetecek kadar güç sağlaması bekleniyor.

Görev süresi 2 yıl – Uzay Aracı Marsa Gidiyor

Uzay aracının planlanan ömrü her ne kadar 14 yıl gibi bir süre olsa da NASA’nın açıklamalarına göre araca yalnızca 2 yıllık bir görev planı yapıldı. Perseverance’ın en dikkat çekici özelliklerinden biri ise Mars için özel bir helikoptere sahip olması. Araç bu konuda başarılı olursa, Dünyamızın dışındaki ilk kontrollü uçuş gerçekleştirilmiş olacak.

Aynı zamanda helikopterin uçuşu başarıyla tamamlaması durumunda uzay keşifleri için yepyeni bir alan ortaya çıkabilir. 30 Temmuz’da Cape Canaveral’den fırlatılacak olan aracın kızıl gezegendeki görevi ise antik Mars’ta yaşanabilir koşulların izini aramak ve geçmişteki olası mikrobik yaşamın izlerini sürmek olacak.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık