Güneşi Hiç Bu Kadar Yakından Görmediniz!

thumbnail

Geçtiğimiz ay, yapımına on yıl önce başlanan bir Güneş Teleskobu, dünyanın en büyük Güneş Teleskobu faaliyete geçti. Faaliyete geçen bu Teleskop iki gün önce çektiği ilk görüntüleri yayınladı.

Şuanda bu güne kadar Güneş yüzeyinin kaydedilen en yüksek çözünürlüklü görüntülerine bakmaktasınız. Inouye Güneş Teleskobu ile kaydedilen bu görüntüler Güneşin yüzeyini ilk kez bu kadar ayrıntılı olarak görebilmemizi sağladı.

Resimde hücre şekilde görülen yapıların her biri yaklaşık Türkiye büyüklüğünde. Pikseller de bir şehir kadar, otuz kilometreye varan bir hassasiyetle inceleme yapılabiliyor. 10 ve 12 Aralık 2019 da, on dakikalık bir zaman dilimi içerisinde kaydedilen bir dizi fotoğrafla oluşturulan görüntüde, yüzeyi kaplayan çalkantılı, kaynayan gaz görülüyor.


Yukarıdaki resimde görülen ve hücre adını verdiğimiz şeylerin birbirini ayıran siyah çizgilerinin bazıları beyaz parlak bir şekilde görülüyor. Bu parlak kısımlar enerjiyi bizim Taç Tabakası olarak da bildiğimiz Korona‘ya taşıdığı düşünülüyor. 

Bu görüntülerin işlenme ve bilimsel verilere dönüştürme süreci henüz tamamlanmadığı için bunu söylemek biraz erken olabilir ama belkide o gördüğümüz parlak kısımlar Korona Tabakasının neden bu kadar sıcak olduğunu açıklaya bilir. Bu konu Güneş ile ilgili problemlerden biri.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık