En Uzak Güneş Sistemi Nesnesi Açıklandı!

En Uzak Güneş Sistemi Nesnesi

Güneş sistemi nesneleri arasında en uzağı olarak bilinen ‘Faout‘ kısa süre önce liderliğini kaybetti. Yaklaşık 2 yıl aradan sonra gökbilimciler ”Farfarout” adını verdikleri nesnenin, şu anda bilinen en uzak Güneş Sistemi nesnesi olduğunu belirtti.

Yapılan açıklamaya göre Güneş’ten 12.3 milyar mil uzakta olan Farfarout, bir çok rakibinin veş katı uzakta olduğu bilinen bir gerçek. İlerleyen zamanlarda yeni keşifler yapılabileceği de gelen bilgiler arasında.

En Uzak Güneş Sistemi Nesnesi!

Farfarout ilk olarak gökbilimciler tarafından 2018 yılında Hawaii’de bulunan Subaru teleskobunu kullanarak tespit etti. Ancak yaklaşık 3 yıldır yörüngesini doğrulamak için çalışmalar mevcut. En sonunda farklı teleskoplar ile bu sorun yok oldu.

Bilim adamları Farfarout’un, cüce gezegene göre yaklaşık 249 milin altında bir çapa sahip olduğunu kanısında. Ayrıca araştırmacılar yeni keşfedilen nesnesin Neptün ile etkileşime girdiğine inanmaktalar.

Bunun yanında bilim adamları, nesnenin geçmişte bir süre Neptün’e çok yaklaştıktan sonra dış Güneş Sistemine geldiği kanısında. Kesişen bir yörünge nedeniyle Neptün’e tekrar tepki vermesini de bekliyor.

Farfarout’un Güneş Sisteminin en uzak nesnesi unvanını elinde tutacağına dair bir garantisi yok. Araştırma ekibi üyesi Scott Sheppard, gezegenin uzaktaki nesneler için “buzdağının sadece görünen ucu” olduğunu söyledi. Yeni ve çok büyük teleskop dalgasının bulunması zor olan gök cisimlerini tespit edebileceğini belirtti. Dış Güneş Sistemi kalabalık olabilir ve şu anda sadece teknolojik gelişmeler sayesinde öğreniyoruz dedi.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık