Depozitolu Ambalaj Uygulaması Başlıyor! İşte Detaylar

Depozitolu Ambalaj

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yeni bir açıklama yaptı. Kurum, marketlerde depozitolu ambalajların olacağı ve teslim edildiğinde marketin müşteriye para ödeyeceği depozito uygulamasının başlayacağını duyurdu. Ek olarak bu uygulamanın ne zaman başlayacağını açıkladı. Depozitolu Ambalaj Uygulaması Başlıyor! İşte Detaylar

Depozitolu Ambalaj Uygulaması Başlıyor! İşte Detaylar

Bildiğiniz üzere ülkemiz Ekim ayının başında Paris İklim Anlaşması’nı onayladı. Ayrıca geçtiğimiz günlerde de 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda 2040 yılına kadar sıfır emisyonlu araçlara geçiş yapacağına dair mutabakat imzaladı. Artık ülkemiz iklim değişikliğiyle mücadele için önemli kararlar almakta. Ayrıca ilerleyen haftalarda yeni bir uygulamayı başlatmaya hazırlanmakta.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yeni bir sunum yaptı. Söz konusu sunum TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığa bağlı ve ilgili kuruluşların 2022 yılı bütçesi ile ilgili olmakta. Ayrıca Türkiye’yi küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin en önemli aktörü yapacaklarını belirtti. Ek olarak iklim değişikliğine katkıda bulunacak çöpü önemli oranda azaltacak bir sistem ile geleceklerini söylemekte.

Kurum, Türkiye’de plastik poşet kullanımının %75 azaldığını söylemekte. Bu sayede poşet kaynaklı 354 bin ton plastik atığın oluşumu engellenmekte. Ayrıca Kurum, Türkiye Çevre Ajansı’yla birlikte depozito yönetim sistemi kuracaklarını belirtti. Söz konusu uygulama Ocak 2022’de başlayacak ve ekonomiye yıllık 4 milyar TL katkı ile on binlerce vatandaşa istihdam sağlayacak. Ek olarak  Sıfır Atık Projesi kapsamında atıkların geri kazanım oranının 2023’te %30 olması hedeflenmekte.

Yeni uygulama Ocak 2022 hayata geçecek ve bu sayede kâğıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlar markete iade edilecek ve ücret geri alınacak. Ek olarak iade yerine aynı mahiyette yeni bir ambalajlı ürün ile takas yapılma imkanı mevcut. Ayrıca ambalaj etiketlerinde kolayca görünen, okunaklı ve kolay silinmeyen, ‘Depozitoludur’ ibaresi bulunmakta. Ek olarak yeni depozito sistemine özgü barkodların kullanımı çoğalacak.

Peki siz bu haber hakkında ne düşünmektesiniz? Alt kısımdan yorum yaparak bizlerle ve diğer okurlarımızla fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık