Çin Mars Görevi, Temmuz Ayında Soruşturma Başlayacak

thumbnail

Çin Mars Görevi, mevcut planlamalara göre Temmuz ayında başlayacak. Bu, kırmızı gezegeni incelemek için bir yörünge probu ve yüzey keşfi için robotik, uzaktan kumandalı bir gezici yerleştirmeyi içerecektir. ABD ayrıca Mars için başka bir robot rover misyonu planlıyor ve bu yaz başlayacak. Güneş çevresindeki nispi yörüngeleri sayesinde Dünya’dan Mars’a optimum geçiş için yaz dönemi en doğru zaman.

Bu Çin’in uzay programı için Mars’a ilk gezici görevi olacak. Nasa’nın uzay araştırmaları ile daha iyi rekabet etmeyi hedefleyen bir yapı bulunmakta. NASA, önceki dört Mars gezici misyonunu uçurdu ve beşinci, ‘Azim’ adlı güncellenmiş bir gezici ile Şubat 2021’de Mars’la buluşma amacıyla bu yıl gerçekleşecek.

NASA’nın misyonu, kırmızı gezegenden geri getirmek için ilk enerjili uzay aracı fırlatması ve iddialı bir kaya örneği dönüş planı içeriyor. ABD uzay ajansı, gezegenin yüzeyinden ek veri toplamak için kısa uçuşlar için kullanılacak bir helikopter uçağını, bu görevle de Mars’a ilk atmosferik hava aracını da gönderiyor .

Çin Mars Görevi ve Planları

Çin’in uzay araştırma çalışmalarını, 2022 yılına kadar Dünya üzerindeki kendi uzay istasyonu olan yörüngesel bir araştırma platformunun geliştirilmesi ve başlatılması da dahil olmak üzere bir dizi planı vardır. Ülkenin uzay programı da yakın zamanda yeni bir mürettebat uzay aracını test etti. Çin astronotlarını Ay’ın yüzeyine indirmek görevinde kullanılacak.

Bu arada NASA , özellikle Ay’a ulaşma ve Dünya’nın uydusunda kalıcı bir insan varlığı kurmak için, uzayda uluslararası işbirliğinin sürdürülmesini önerdi. Bu öneri ile yeni bir dizi taslak kural yayınladı.

Ajans ayrıca, bu hafta insan uzay fırlatma yeteneklerini ABD’ye Çarşamba günü SpaceX’in Crew Dragon uzay aracındaki astronotların ilk tanıtım lansmanı ile geri vermeyi umuyor.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık