Borsa İstanbul Rekor Üstüne Rekor Kırmaya Devam Ediyor!

Borsa İstanbul Rekor Seviyeye Yükseldi

Joe Biden’ın başkanlık seçimlerini kazanması, dün gelen aşı müjdesi, Türkiye’de ise ekonomi yönetimindeki değişimlerin olumlu karşılanması ve son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü açıklamaları Borsa İstanbul’u fazlasıyla canlandırdı. BIST 100 endeksi 1284 puanla dün 1279 puanla ise kapanış rekorunu kırdı. Toplam işlem hacmi de ilk kez 60 milyar liranın üzerine çıktı. Endeks, kasım ayında şu ana kadar yüzde 15 yükseldi. Borsa İstanbul Rekor kırdı.

2020 yılı küresel ve yurtiçi piyasalar açısında belirsizliklerin üst seviyede olduğu bir yıl oldu. Koronavirüs salgını, zaman zaman alevlenen Çin-ABD gerginliği ve ABD seçimlerinin yarattığı belirsizlik sık sık yatırımcının risk iştahının düşmesine yol açtı. Risk iştahındaki bu düşüşün Türkiye dahil birçok gelişmekte olan ülkede olumsuz yansımaları görüldü. Ancak bugün Borsa İstanbul’da büyük bir coşku yaşanıyor. BIST 100 yüzde 3.1 yükselişle 1281 puana kadar çıkarak rekor kırdı. Bankacılık endeksindeki yükseliş ise yüzde 8’i aştı.

Borsa İstanbul Rekor Seviyeye Yükseldi!

Borsa İstanbul’da geçtiğimiz yılı 1.144 puandan kapayan BIST 100 endeksi bu çalkantılı yılın ruhunu yansıtan bir şekilde yıl boyunca inişli çıkışlı bir seyir izledi. 21 Ocak’ta 1.235 puana yükselen endeks koronavirüs salgınının farklı ülkelerde yayılmaya başlamasıyla yönünü aşağıya çevirdi. Salgının Türkiye’ye de ulaşmasıyla kayıpları hızlanan BIST 100 23 Mart’ta 842 puana kadar geriledi.

Türkiye dahil tüm dünyada yönetimlerin hem para politikalarında attıkları adımlar hem de ekonomik yardım paketleri gibi alınan önlemlerin etkisiyle yatırımcılar alım yaptı. Bunların etkisiyle 27 Temmuz’da BIST 100 1.195 puana kadar yükseldi. Ancak yaz sonunda itibaren başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada koronavirüs vakaları yeniden artış eğilimine girdi. Bu arada Borsa İstanbul’da söz konusu tarihte endekslerden 2 sıfır atıldı.

MERKEZ TERS KÖŞEYE YATIRDI

Bunun yanında ABD seçimleri de yavaş yavaş yeni bir belirsizlik unsuru olarak kendisini hissettirmeye başladı. Buna rağmen 6 Ağustos’ta 1.034 puana kadar gerileyen BIST 100, 21 Ekim’de 1.211 puana kadar yükseldi. 22 Ekim’de ise Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından faiz artırımı çıkması bekleniyordu. Reuters, AA gibi kurumların anketlerine katılan istisnasız bütün kurum ve ekonomistler faiz artırımı bekledikleri yönünde görüş bildirmişti.

Ancak toplantıdan politika faizine dokunmama kararı çıktı ve bu kurda yükselişin yanında borsada da satışı getirdi. 30 Ekim itibarıyla BIST 100 1.112 puana geriledi.

Kasım ayına girildiğinde küresel piyasalarda ABD’de Joe Biden’ın başkanlık seçimini kazanacağına dair bir kanaat oluştuğundan olumlu rüzgarlar esiyordu. Bu rüzgardan Borsa İstanbul da nasibini aldı. 3 Kasım’daki seçimleri Joe Biden’ın kazanmasıyla ise risk iştahının artması gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda yükselişlere yol açtı.

Borsa İstanbul Rekor Üstüne Rekor

12.11.2020 Perşembe günü (bugün) ise borsa 1.303’leri görerek tarihi bir rekora imza attı. Bunun yanında dolar 7.68’lere gerilerken Türkiye ekonomisi son 1 haftada yaşanan gelişmelerle yükselişini sürdürmeye devam ediyor.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık