Bombus Arıları, İklim Değişikliği Nedeniyle Hızla Yok Oluyor

thumbnail

Bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırma, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki Bombus Arılarının 1970’lerden bu yana büyük oranda azaldığını ortaya koydu. Bu oranın üçte bir olduğunu söyleyen yetkililer. Söz konusu arı türündeki popülasyonunun azalmasının temel nedeni ise küresel iklim değişikliği olduğunu belirtti.

Eminiz “Arılar ölürse insanlar da ölür” sözünün kime atfedildiğinden haberiniz vardır. Doğru bildiniz, Albert Einstein. Ünlü fizikçinin bunu söyleyip söylemediği tam olarak bilinmese de gerçek olan bir şey var ki o da arıların, bizim yaşamımızdaki rolünün gerçekten çok önemli olduğu, zira tükettiğimiz her üç öğünden biri arılar sayesinde önümüze geliyor. 


Yapılan yeni bir araştırma, bombus arılarının iklim değişikliği nedeniyle gözle görülür bir şekilde ortadan kaybolduğunu söylüyor. Bilim insanları, söz konusu arı türlerinin 1970’lerden bu yana üçte bir oranında azaldığını ortaya koydu. Bombus arıları; birçok meyve, sebze ve yabani bitkinin temel tozlayıcılarıdır. Bu da Bombus arılarının yok olması halinde, beraberinde binlerce bitkinin de öleceği anlamına geliyor.

Bombus Arıları, İngiltere’de bulunan Londra Üniversitesi’nden Dr. Tim Newbold, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki Bombus arılarının popülasyonundaki azalmaya, kesin bir şekilde iklim değişikliğinin sebep olduğunu belirtiyor. Kanada’daki Ottawa Üniversitesi’nden bilim adamı Peter Soroye ise arı sayısındaki azalmanın, tahmin edilenden çok daha şiddetli olduğunu söylüyor ve ekliyor: Bunun nedenini iklim değişikliğine bağladık. Daha belirgin şekilde söylemek gerekirse iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı yüksek sıcaklıklara ve iklim kaosuna…

Araştırmacılar, çalışma kapsamında 1901’den 1974’e ve 2000’den 2014’e kadar 66 yaban arısı türünün yarım milyondan fazla kaydını inceledi. Bombus arısı popülasyonlarının 2000 ile 2014 arasında hızla azaldığını keşfeden araştırmacılar, en fazla etkilenen yerlerin İspanya ve Meksika gibi güneyde yer alan ülkeler olduğunu belirtti. Bristol Üniversitesi’nden Jonathan Bridle ve Alexandra van Rensburg, bulguları ‘endişe verici‘ olarak nitelendiriyor. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık