Kuzey Kutbundaki Buzullar Şimdiden Erimeye Başladı

Kuzey Kutbundaki Buzullar Eriyor

Bilim insanları tarafından yapılan incelemeler ve araştırmalar gösteriyordu ki, Kanada’nın Arktik bölgesinde donmuş halde bulunan buzullar önümüzdeki 70 yıl boyunca bozulmayacaktı. Fakat araştırmacıların son yaptığı incelemeler fazlasıyla şaşırttı. Söz konusu buzulların şimdiden erimeye başladığı gün yüzüne çıktı. Kuzey Kutbundaki buzullar eriyor, peki neden?

Kuzey Kutbundaki Buzullar Eriyor

İncelemeler yapıldı ve uydu görüntüleri ele geçirildi. Buna göre bir zamanlar buz halinde bulunan yüzey şimdi yer yer çöküntüler yaşıyor. Tabiri caizse delikli kaşar peynir kıvamında bir manzara ile son halini almış durumda. Alaska Üniversitesi Permafrost Laboratuvarında doktora yapan Louise Farquharson, bu konuda açıklama yaptı. “Sistemin ısı değişimine bu kadar hızlı tepki vermesi hepimizi hayrete düşürdü” diyor.

Bir toprağa donmuş diyebilmemiz için o toprağın en az iki yıl boyunca donmuş bir halde bulunması gerekiyor. Kuzey yarımkürenin yaklaşık yüzde 15’i donmuş toprakla kaplı ve bu tabaka canlı organizmalardan atmosfere karbon transferinde kritik bir görevi üstleniyor.

Araştırmanın gerçekleştirildiği alanın en kuzeyinde yer alan bölge, araştırma boyunca 90 santimetre çöktü. Buzullar gözle görülür şekilde eridi. Farquharson, “Hava sıcaklığı ve zemin sıcaklığındaki değişim ile topografinin değişimini birbirine bağlayabildik” diyor. Erimenin küresel iklime etki edeceği ve bölgede ekolojik yansımalarının kısa bir zamanda etkisini göstereceği belirtiliyor.

Farquharson, “Donmuş toprakları dev bir buzluk gibi düşünebilirsiniz. İçinde mikroplar tarafından çürütülmemiş bitkiler ve organik maddeler bulunuyor. Erime başlayınca buzdolabının kapağı açılmış oluyor. Mikroplar organik maddeleri karbondioksite çevirmeye başlıyor. Bölgenin fiziksel yapısı değişince bundan yerel ekosistem de etkileniyor. Yeni bitkiler yetişiyor, sabit beslenme döngüleri bozuluyor akıntılardan gelen tortular bölgede birikmeye başlıyor” diyor.

Farquharson ve ekibi 600 bin kilometre karelik bir alanın hızlı erime tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu tespit ettiklerini belirtiyor.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık