Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan dini bayram Kurban Bayramı’dır. Bu bayramın özelliği kurban kesilmesidir. Peki kesilen bu kurban eti nasıl saklanır? Ayrıca kurbandan kalan kemikler nasıl değerlendirilir? Bu soruların cevaplarına yazımızda yer verdik; keyifli okumalar.
Kurban Eti Nasıl Saklanır? Kalan Kemikler Nasıl Değerlendirilir?
Genellikle ilk gün kurbanlar kesilir. Sonrasında ise et üç eşit parçaya bölünür. Etin üçte biri kurban kesenin akrabalarına, üçte biri ise fakirlere dağıtılmaktadır. Kalan üçte biri ise kurbanı kesenin ailesine kalır. Ayrıca kesilen kurbanın etinden yapılan yemekler bayram süresince ve sonrasında misafirlere ikram edilmektedir. Peki kalan kurban eti nasıl saklanmalıdır?
Kurban Eti Nasıl Saklanır?
- Kurban kesildikten sonra elde edilen etleri buzdolabında yaklaşık olarak 3 gün dinlendirmeniz gerekmektedir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir durum vardır; eti hemen pişirmemelisiniz veya derin dondurucuya kaldırmamalısınız. Etin dinlenmesi hücrelerin içerisinde bulunan enzimlerin serbest kalıp hücreleri parçalamasını sağlar. Bu da etlerin içerisinde bulunan ve etin sert olmasını sağlayan kolajen liflerinin parçalanmasına neden olur. Bu sayede et daha yumuşak ve sağlıklı olur.
- Etleri tek seferlik olarak kullanabileceğiniz porsiyonlara ayırırsanız büyük ölçüde kullanım kolaylığı ve enerji tasarrufu sağlarsınız. Ayrıca etlerin saklanması için en uygun ortam derin donduruculardır.
- Kırmızı etin donma noktası -1.5 / +1.7 derece arasıdır. Etler -18 derecede 8 aya kadar tazeliğini koruyarak saklanabilmektedir. Ancak sıcaklık daha çok düşük olursa bu süre uzayabilmektedir. Buzdolaplarının dondurucu veya no-frost bölmeleri uzun zamanlı saklama için uygun değildir.
- Sakatatların bozulma süreleri ete oranla daha hızlı olduğu için uzun süreli saklamaya uygun değildirler. Bu yüzden en kısa zaman içinde tüketilmesi gerekmektedir.
- Hayvanın en değerli etleri sırtındadır. Bu etler yumuşak ve yağlıdırlar. Ayrıca hızlı pişirme yöntemlerine oldukça uygundurlar. İsterseniz mangalda, isterseniz döküm tavada, isterseniz de ızgarada pişirebilirsiniz.
Kurban etini saklama yöntemlerini öğrendiğimize göre sırada kalan kemikleri nasıl değerlendireceğimiz var.
Kurbandan Kalan Kemikler Nasıl Değerlendirilir?
- Kemiğin içinde bulunan ilik oldukça değerlidir. Bu sayede kısık ateşte uzun süre kaynatılarak kemik suyu elde edilmektedir. Kaynatılan kemik suyu ılındıktan sonra süzülerek porsiyonluk kaplara, kağıt bardaklara veya buz küpü şeklindeki poşetlere paylaştırarak dondurabilmektedir. Sonrasında ise gönül rahatlığıyla çorba, yemek ve pilavlarda kullanabilmektedir.
- Kemiği kaynatırken, zevkinize göre çeşitli baharatlar, aromatik otlar ve sebzeler ekleyerek pişirebilirsiniz.
- Kasaplarda veya kendiniz kemiği dilimlenmiş şekilde keserek fırında uzun süreli pişirip, içindeki iliği sade olarak ekmeğe sürerek yiyebilirsiniz. Ayrıca bakliyat yemeklerinde yemeği lezzetlendirmek için de kullanabilirsiniz. Hatta Amasya ve Tokat gibi illerde yaprak sarmalarının en altına kemik dizilip pişirilmektedir. Bu sayede hem yaprak sarmalarının dibi tutmaz, hem de kemiğinin lezzeti sarmalara geçer.
Peki siz bu kurban eti saklama yöntemleri ile ilgili haberimiz hakkında ne düşünmektesiniz? Ek olarak görüşlerinizi yorumlar kısmından veya Diyobi Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.