2020 yılının başlarında hayatımıza giren ve çokça duyduğumuz koronavirüsün neden olduğu salgın halen daha söz konusu. Bu salgının birkaç bin yıl önceye gittiği düşünülmekteydi. Ancak yeni yapılan araştırmalarda virüsün ailesinin evrimsel geçmişi hakkıda detaylar ortaya çıktı. Sonuç olarak ilk koronavirüs salgını, 21 bin yıl önceye dayandırılmakta.
‘Koronavirüs’ adı birçoğumuz için yeni olsa da aslında bu aile adına sahip birçok virüs varyasyonu mevcut. Biz bu adı COVID-19 pandemisiyle öğrenmiş olsak da koronavirüslerin tarihi bin yıllar öncesine kadar uzanmakta.
Geçmişte yapılan araştırmalarda, koronavirüs salgınının en eski olanı birkaç bin yıl önceye dayandığı düşünülmekteydi. Ancak yeni araştırma ile 21 bin yıl önceye kadar gittiği ortaya çıktı.
İlk koronavirüs salgını, 21 bin yıl önceye tarihlendi
Virüsler kısa zaman dilimlerinde çok hızlı evrilebilmekte. Buna rağmen kendilerine ev sahipliği eden canlılara adapta kalmalıdır. Bu, virüslerin mutasyona uğrama hızlarına gözle görülür sınırlamalar getirir ve böylece virüslerin evrimi yavaşlamış olur. Söz konusu araştırma, virüslerde görülen evrilme hızı yavaşlamasının tekrar modellenmesine neden oluyor.
Araştırmacıların bulduğu yeni yöntem, virüslerin evrimsel geçmişini daha uzak zamanlardan getirip önümüze sundu. Ancak yöntemin sağladığı tek şey, SARS-CoV-2 ile bağlantılı virüslerin evrimsel geçmişini ortaya çıkarma değil. Eski zamanlarda ortaya çıkan RNA ve DNA virüslerinin geçmişine dair yeni bilgiler edinme mümkün oldu. Yeni modelin Hepatit C virüsü hakkında ortaya çıkardığı veriler, virüsün yarım milyon yıl önce ortaya çıkıp 150 bin yıl önce Afrika’dan yayıldığı yönünde oldu.