Benzine 3 TL Zam Gelebilir! İşte Detaylar

Benzine 3 TL Zam Gelebilir! İşte Detaylar

Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı, akaryakıt fiyatlarını dengede tutan Eşel Mobil Sistemi ile ilgili bir konuşma yaptı. Söz konusu olan konuşmada devletin daha fazla ÖTV karşılayabilecek durumda olmadığını söyledi. Benzine 3 TL Zam Gelebilir! İşte Detaylar

Benzine 3 TL Zam Gelebilir! İşte Detaylar

Bildiğiniz üzere ülkemizde 2018 yılı Mayıs ayından beri devam eden Eşel Mobil Sistemi (EMS) adlı uygulama mevcut. Uygulama, akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV’nin (Özel Tüketim Vergisi) indirilmesi ya da artırılması uygulaması olarak karşımıza gelmekte. Kısacası akaryakıta yansıması gereken fiyat artışı, EMS sayesinde ÖTV’den karşılanıp pompaya yansıtılmamakta. Bu sayede de vatandaş ücret ödemiyor. Fakat uygulama hakkında yapılan açıklamalarda uygulamanın artık verimli olmadığını söylemekte. Eğer EMS’den vazgeçilirse, akaryakıta bir anda 2,5-3 TL zam gelebilme ihtimali mevcut.

Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı, Dünya’ya bir röportaj verdi. Söz konusu röportajda EMS’de sürecin sonuna gelindiğini söyledi. Çünkü akaryakıt kaynaklı enflasyon oluşmaması için uygulamaya eklenen EMS, akaryakıttan alınan ÖTV’yi fazlasıyla sıfırladı. Karyağdı söz konusu sistemin işe yaradığını fakat ekarte edilecek ÖTV’nin kalmadığını belirtmekte. Ek olarak hükümetin konu hakkında kaynak arayışında olduğunu fakat şimdiye kadar yapılan çalışmaların geçici olduğunu söylemekte.

Nazmi Karyağdı’ya göre hükümet, alkol ve tütün ürünlerindeki ÖTV’yi artırmakta ve finansman giderlerini kısıtlamakta. Ayrıca kurumlar vergisinin oranı yüzde 25’e çıkmakta. Ek olarak araç giderlerinin yüzde 70’inin gider yazılmasını sağlayarak akaryakıttaki ÖTV açığı için kaynak yaratmaya çalışmakta. Kısacası vergi geliri bir taraftan azaltılmakta ancak diğer taraflardan karşılanmakta. Fakat bu durumun geçici bir çözüm olduğunu ve etkisinin kalıcı ve yıkıcı olacağını belirtmekte.

Peki siz bu haber hakkında ne düşünmektesiniz? Ayrıca gelmesi beklenen zammı onaylamakta mısınız? Alt kısımdan yorum yaparak bizlerle ve diğer okurlarımızla fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık