ASELSAN Böcek İHA Geliştiriyor

ASELSAN böcek İHA çalışmalarına başladı

21. yüzyıl içerisinde Savunma sanayii ve havacılık sektörü büyük bir atılım gerçekleştirdi. Bu atılımın önünü büyük oranda açan ise bilgisayar yazılımı ve donanımındaki hızlanma oldu. Ek olarak insansız hava araçları için yatırımlar her geçen gün artmakta. Geçtiğimiz yıl ABD, böcek boyutunda mini İHA üzerinde çalıştığı bilgisi mevcuttu. Şimdi ise ASELSAN böcek İHA için adım attı.

ASELSAN böcek İHA çalışmalarına başladı!

Son 10 yılda ciddi bir şekilde gelişimini arttıran teknoloji sektörü pek çok alanda ilerlememize sebep oldu. İnsansız hava, kara, deniz ve uzay araçları üretilmeye ve geliştirilmeye başlandı. Ancak sizlerin de bildiği gibi don dönemde en popüler isim İHA, SİHA ve TİHA oldu. Savaşlar da ve operasyonlarda gösterdiği etki sonrası adından sıkça söz ettirdi.

İHA tarafına baktığımız zaman Türkiye’nin de ilk 3’e adını yazdırdığı sektörde büyük bir yatırım görmekteyiz. Fakat bu bütçenin tamamı daha büyük ve daha hızlı hava araçlarına değil. Yukarıdaki görselde de yer alan mini İHA’lara olan ilgi oldukça fazla.

Hatta öyle ki zaten fark edilmesi oldukça güç olan bu hava araçlarını daha da küçülterek görülmez bir hale getirilmesi hedefleniyor. Buna da böcek İHA adı verilmekte. Birçok bilim kurgu ve de ajanların yer aldığı aksiyon filmlerinde bolca gördüğümüz bu araç artık gerçek olma durumu mevcut.

Dışarıdan bakıldığında bir arı veya sinek gibi görüneceği ve pervane yerine kanat sesi olacağı için kimse birkaç santimetre yakınından bakmadığı sürece aslında bir robot İHA olduğunu anlamayacak. Bu sayede gözetleme ve tespit başta olmak üzere birçok askeri amaç için kullanılabilecek. Tabii filmlerde olduğu gibi suikast görevlerinde de karşımıza çıkabilir.

böcek İHA geliştirilmekte

Türkiye dışında ABD ve Çin de bu konuda adım attığı bilinmekte. Ancak şimdilik istenen performansı veren, görüntü alabilen ve boyutu böcek boyutunda olan bir cihaz geliştirilemedi. Zaten bu cihazın geliştirilmesi fazlasıyla zor.

Peki siz böcek boyutunda İHA hakkında ne düşünmektesiniz? Türkiye’nin Savunma sanayii de attığı adımları beğenmekte misiniz? Ek olarak görüşlerinizi yorumlar kısmından veya Diyobi Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık