Fransız Guyanası’ndan kalkan bir Araine 5 roketi, yörüngeye bir robotik araç ve iki de ticari uydusunu bu hafta içerisinde gönderdi. Gerçekleştirilen kalkış Arianespace’in koronavirüs salgınından sonrası ilk uzay görevi olarak raporlara eklendi.
Dünyanın hızla gelişmesiyle birlikte fazlasıyla önem kazanan sivil uzay havacılık sektöründeki önemli isimlerden biri de Araine. SpaceX ve Boeing gibi dişli rakiplerinden daha az tanınan firma, pandemi sonrasında ilk fırlatma işlemini başarıyla gerçekleştirmiş oldu.
Sıkı çalışma ve heyecanlı bir dönemin ardından gerçekleştirilen uzay görevi ile birlikte Araine, yüzde yüz Amerikan yapımı olan 2 uydu ve 1 uzay botunu yörüngeye ulaştırmak için harekete geçti. Hazırlanan bu görev olumlu bir şekilde sonuçlandı.
Araine 5 roketi yörüngeye ulaştı
Araine 5 roketi, hidrojen beslemeli çekirdek aşamasında ikiz roket iticileriyle kalkışını gerçekleştirdi. Yörüngeye götürmesi planlanan taşıdığı üç ticari uyduyu da kalkışından 1 saat sonra başarılı bir şekilde ulaştırdı. Fransız Guyanası’ndan gerçekleştirilen 300. kalkış ünvanını bu kalkış almış oldu.
31 Temmuz’da gerçekleşmesi planlanan bu kalkışın son anda yaşanan sensör sorunları nedeniyle kalkıştan yalnızca 2 dakika önce erteleme kararı çıkmıştı. Roket yeniden yapım tesislerine götürülmüş ve arızalı sensör değiştirilmişti. Giderilen sorun sonrasında roket araç kalkış pistine geri getirildi.
Fırlatma günü de sert rüzgar ve hava şartları nedeniyle aracın kalkış saatinden yarım saatti geçen bir süre gecikme yaşandı. Yörüngeye gönderilen yükler de ekvatorun yaklaşık 35 bin kilometre yukarısında bırakıldı.
Fırlatma işlemi Guyana Uzay Merkezi’nden gerçekleştirildi. Özel sektörün yeniden uzay çalışmalarında aktif olmasıyla birlikte daha da fazla fırlatmaya tanık olacağımızı gösteriyor.