Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Camellia sinensis adı verilen bir bitkinin yapraklarından çay elde edilmektedir. Dünya üzerinde çay; siyah çay, yeşil çay veya oolong çayı olarak tüketilir. Çay bitkisi buharda işlem gördüğü zaman ortaya yeşil çay adı verilen çay türü çıkar. Yeşil çay çok eski zamanlardan günümüze kadar tüketilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda diğer çaylar içinde insan sağlığına en olumlu etkileri yeşil çay göstermiştir. Peki bu yeşil çayın faydaları nelerdir?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Dünya üzerinde en çok tüketilen içeceklerden biri çaydır. Çeşitlerinden biri olan yeşil çayın kanser türlerine, kalp hastalıkları ve karaciğer hastalıklarına oldukça faydalı etkileri olduğu açıklanmıştır. Yeşil çayın sağlık üzerindeki faydaları, içeriğindeki kateşin maddesinden kaynaklanmaktadır. Kateşinler antioksidan bileşiklerdir. Ayrıca yeşil çayın kuru ağırlığının %30’unu kateşinler oluşturmaktadır. Peki bu yeşil çay nelere iyi gelir ve faydaları nedir?

Mucizevi İçecek Yeşil Çayın Faydaları Nedir?

  • Sağlıklı Biyoaktif Bileşenler İçermektedir

Birçok faydası olan yeşil çay, yalnızca su dengesini arttıran bir içecek değildir. Yeşil çay bitkisi, birçok sağlıklı bileşik içermektedir. Yeşil çay kateşinler içerir. Kateşinler, hücre hasarını önlemeye yardımcıdır ve birçok yarar sağlayan doğal antioksidanlardır. Kateşin, vücutta serbest radikallerin oluşumunu azaltır ve hücrelerle birlikte molekülleri de hasardan korur.

  • Beyin Fonksiyonlarını İyileştirmektedir

Yeşil çayın içerisinde kafein vardır. Her ne kadar kahvenin içeriğindeki kadar olmasa da kafein etki göstermektedir. İçen kişinin uyanık olmasına yardımcı olmasına ek olarak aynı zamanda beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Ayrıca içeriğinde kan ve beyin bariyerini geçebilen amino asit vardır. Bu amino asit ve kafein birleşimi yeşil çay içerken kahveye göre daha fazla enerji vermektedir. 

  • Yağ Yakımına Yardımcı Olmaktadır

Yapılan araştırmalara göre yeşil çay, yağ yakımını arttırmakta ve bu sayede metabolizma hızının artmasına yardımcı olmaktadır.

  • Ağız Sağlığını Olumlu Yönde Etkilemektedir

Yeşil çayın içeriğindeki kateşinler ağız sağlığı için oldukça faydalıdır. Araştırmalar sonucunda, yeşil çaydaki kateşinlerin laboratuvardaki oral bakterilerin büyümesini engelleyebileceği ortaya çıkmıştır. Fakat yeşil çay içmenin benzer etkileri olduğunu gösteren kanıt mevcut değildir. Yine de yeşil çayın ağız kokusunu azaltabileceğine dair bazı sonuçlar vardır. 

  • Kardiyovasküler Hastalıkları Önlemeye Yardımcı Olabilmektedir

Yapılan araştırmalar, yeşil çayın toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterol düzeylerini iyileştirmeyi içeren bazı ana risk faktörlerini iyileştirebileceğini göstermektedir. Ayrıca yeşil çay kanın antioksidan kapasitesini arttırmaktadır.

  • Kilo Vermenize Yardımcı Olabilmektedir

Uzmanların yapmış olduğu çalışmalar sonucunda, yeşil çayın özellikle karın bölgesindeki yağı azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Peki siz bu yeşil çay nelere faydalıdır yazımız hakkında ne düşünmektesiniz? Ek olarak görüşlerinizi yorumlar kısmından veya Diyobi Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık