Virüsler Canlı Mıdır? Nasıl Yayılır?

thumbnail
Bir virüsün yapısı sanılanın aksine fazlasıyla basittir. Her biri, kapsid adı verilen bir protein kılıfla sarılmış genetik materyal (DNA veya RNA) içerir. Bazıları ayrıca yumuşak, lipit örtüyle satılıdır. Bu küçük virüs paketleri, 20 ila 300 nanometre arasındadır. Bu onları çoğu bakterilerden daha küçük yapar, bir insan kan hücresinin yaklaşık onda biri kadar küçük olabilirler.
 

Virüsler Canlı Mıdır?

Grip, hepatit, kızamık, kuduz gibi birçok hastalığın sebebi olan virüsler dünya çapında yaşanan corona virüs salgını ile bir kez daha gözleri üzerine çekmiştir. Özellikle bu sıralar, virüsler canlı mı yoksa cansız mı soruları sıkça tartışma konusu olmuştur.

Bilim insanları virüslerin canlı olup olmadığı konusunda kesin bir karara varamamıştır. Genel olarak, bilim insanları bir şeyin canlı olup olmadığını belirlemek için bir kriter listesi kullanırlar. Yedi maddede alt kısımda size bu listeyi göstermek isteriz.

1- Canlı Hücrelerden Oluşmalı ve Homeostazisi Korumalıdır.
2- Canlılar Farklı Düzeylerde Organizasyonlara Sahiptir.
3- Canlılar Çoğalır.
4- Canlılar Büyür.
5- Canlılar Enerji Kullanır.
6- Canlılar Uyaranlara Tepki Verir.
7- Canlılar Çevrelerine Uyum Sağlar.


Virüsler Nasıl Yayılır?

Hücresel konakçıların içinde virüsler çok sayıda kopya oluşturabilir ve enfeksiyonu diğer hücrelere yayabilir. Örneğin, grip olursanız, vücudunuz sadece birkaç gün içinde yüz trilyon virüsle dolar. Virüslerin kişiden kişiye nasıl yayıldığı türüne bağlıdır. Birçoğu, her öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızdan çıkan damlacıkların içerisinde bulunur. 
Çeşitli faktörler havadaki virüslerin ne kadar hızlı yayılabileceğini etkileyebilir.  Grip, özellikle soğuk ve kuru ortamlarda daha uzun süre hayatta kalmaktadır. Tropik bölgelerde de yüksek nem, gribin kişiden kişiye sıçramasına yardımcı olmaktadır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık