Uzayda Yaşam Olasılığı! Diğer Gezegenlerde Canlı Var mı?

thumbnail

Uzayda Yaşam, Canlılık ilkin dünyada cansız maddeden kendiliğinden oluşabiliyorsa, evrende başka bir yerde de oluşabilir mi? Organizmaların kökeni ile ilgilenen az sayıda bilim adamı, yaşamın yalnız gezegenimiz dünyaya özgü olduğunu düşünür.

Yaşamın kökeni ile ilgilenenlerin çoğu, birçok yerde birçok kez bazı yaşam çeşitlerinin ortaya çıktığına inanmaktadırlar. Bu görüşe inananlar, dünyada yaşamın kökeni için zorunlu olup, tekrarlanamayan bir olay olmadığına işaret etmektedirler.

Aksine, şimdi hipotezlendirilmiş tüm olaylar ve yaşamın bilinen tüm karakteristikleri, evrenin genel yasaları içinde oluşabilir görünmektedir. Gerçekten bazıları, koşullar izin verdiğinde, biyokimyasal evrimin kaçınılmaz bir sonucu olduğunu savunmaktadırlar.

Bunlara göre, evrenin sınırsız boyutları düşünüldüğünde, yaşamın küçük bir güneş sisteminin küçük bir gezegeni ile sınırlı kaldığına inanmanın doğal olarak bir mantıksızlık olacağını savunurlar. Uzayda Yaşam var mı ?

Ancak, bizim güneş sistemimizde Dünyadakine farklı herhangi bir yaşam çeşidi beklentisi zayıftır. Birkaç yıl önce, Harward Üniversitesi’nde Harlow Shapley, güneş sisteminin dışında yaşam olasılığı üzerine ilginç bir dizi hesaplama yaptı. Shapley, günümüz teleskopları ile en azından 1020 yıldızın görülebildiğini söylemişti.

Bu yıldızların çoğu ise aynı yörüngede dönen ikili yıldızlardır. Düzensiz gravitasyonel güçler ve bu düzenlemenin oluşturduğu ekstrem sıcaklık döngüsü nedeniyle bu sistemlerde (ikili yıldızlarda) yaşam olası değildir. Tek yıldızların bile çoğu, çok kısa ömürlü, çok parlak yada çok sönüktür.

Shapley, her bin yıldızdan en azından birinin gezegen sistemine sahip olduğu varsayımının mantıklı olacağını düşündü. Evrenin oluşumu ile ilgili teoriler düşünüldüğünde, yaşamın oluştuğu herhangi bir yer, en azından temel kimyası bakımından, kabaca dünyadakine benzer olmalıdır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık