TikTok, ABD hükümetine dava açtı! Yasaklanıyor mu?

ABD hükümetinden TikTok

Çinli sosyal medya platformu TikTok, ABD hükümeti ile aşamadığı sorunları mahkemeye taşıdı. Sosyal medya uygulamasının sahibi ByteDance, ABD hükümetinin haksız dayatması nedeniyle, ABD hükümetine dava açtı. Peki neden?

ABD hükümetinden TikTok’a rest: “Yasaklanmak istemiyorsan sat!”

Çin ve ABD arasındaki gerginlik sürüyor. Ulaşabildiği her noktayı etkisiz hale getirmeye çalışan ABD, şimdi TikTok‘a el attı. Ülkesinde TikTok’u yasaklayan hükümet, şimdi Çinli firmaya iki seçenek sunuyor: Ya uygulamayı tamamen başkasına devret ya da ABD’de yasaklan.

Bu teklifi tamamen reddeden TikTok Ceo’su ilk açıklamalarında “Hiçbir yere gitmiyoruz!” gibi bir açıklama yapmıştı. Ancak ABD’nin haksız dayatmasına dayanamayan şirket, konuyu mahkemeye taşıdı. Washington Temyiz Mahkemesi’ne sunulan davada söz konusu yasanın anayasaya aykırı olduğu belirtildi.

Hükümetinin sunduğu teklifin ne ticari, ne teknolojik ne de yasal olarak mümkün olmadığını belirten TikTok yöneticileri, ABD’nin dayatmalarına karşı geliyor. Uygulamanın ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğunu dile getiren ABD, TikTok’un Amerikan vatandaşlarına ait bilgileri elde ettiğini ve bunları Çin’e ilettiğini söylüyor.

TikTok yönetimi bu iddiaları tamamen reddetse de hükümetin yaptığı teklifi kabul etmeyeceklerini net bir şekilde dile getiriyor. ABD hükümeti ise 19 Ocak 2025‘e kadar uygulamanın satılması için ByteDance’e süre tanıyor. Aksi halde TikTok’un ABD’de kullanılamayacağı söyleniyor.

TikTok hakkındaki bu karar ne kadar doğru bilinmez ama perde arkasında başka nedenler olduğunu görmek pek zor değil. Siz ABD hükümetinin TikTok’u yasaklaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.

Kaynak: https://shiftdelete.net/tiktok-abd-hukumetine-dava-acti

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık