İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yeni bir açıklama yaptı. Söz konusu açıklamasında artık e-İmzaların kimlik kartlarında yer alacağını belirtti. Kimlik Kartlarına e-İmza Özelliği Geliyor!
Kimlik Kartlarına e-İmza Özelliği Geliyor!
Gelişen teknoloji birçok yeniliği de beraberinde getirmekte. Hızlı ve kolay oluşu yüzünden birçok alan dijitalleşmeye başladı. Özellikle resmi kurumların, devlet kurumlarının, vatandaşların resmi işlemlerini kolayca yapabilmesi için dijitalleşmeye yönelmesi önem arz etmekte. Hatta bildiğiniz üzere ehliyetler yeni kimliklere yüklenmeye başladı. Bu sayede vatandaşlar işlerini hızlı bir şekilde çözebilmekteler.
Dijitalleşmeye yönelik önemli bir adım olarak değişen kimlik kartları, yeni özelliklere sahip olmakta. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bir açıklamada bulunmakta. Soylu, önemli bir yeniliğin haberini vermek istediğini belirtti. Ayrıca; “Kimlik kartına e-İmza’nın yüklemesine bir ay içinde başlıyoruz. e-İmza ile de vatandaşlarımıza yepyeni bir kolaylık sunacağız” cümlesini kullandı.
Bakan Soylu’nun İçişleri Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesine yönelik yaptığı sunumda kimlikler ile ilgili yeni özellikle birlikte bürokrasi azalacak. Bu sayede de e-Devlet uygulaması genişlemiş olacak. Ayrıca e-İmza’nın çipli kimlik kartlarında olması, resmi işlemlerde ve evraklarda büyük bir kolaylık sağlayacak. Ek olarak e-Devlet uygulamasındaki işlemler de hızla ve kolaylıkla yapılabilecek.
Ayrıca e-İmza, ıslak imza gibi tek şekle sahip olmak zorunda değil. e-İmza bazı karakterler, harfler, semboller aracılığıyla elektronik ortamda oluşturulmakta. En çok merak edilen konulardan birisi de güvenlik. e-İmza gvenlik konusunda son derece önem taşımakta. Bu nedenle kimlik kartları kaybolduğunda, karta tanımlanan e-İmza da geçerliliğini kaybedecek. Yalnızca yeni kimlik kartının çıkarılması sonrasında e-İmza da tekrar sisteme tanımlanabilecek.
21 Aralık 2021 tarihinden itibaren e-Devlet üzerinden de e-İmza başvuruları yapılabilecek. Vatandaşlar e-İmzaları, ıslak imzanın gerekli kılındığı alanlar başta olmak üzere şuralarda kullanabilecekler:
- e-Fatura programı/ e-Arşiv fatura programı ve e-smm programı uygulamalarında
- Toplu şekilde imza atmanız gereken durumlarda
- Elektronik arşiv imzalamanız gerektiği durumlarda
- Kurumlar arası iletişim için ihtiyaç duyulan zamanlarda
- Kurum içi uygulamalarda ihtiyaç duyulması halinde
- Bayilerle iletişim sırasında sipariş sürecinde
- Banka talimatı gönderiminde
- Dış ticaret ve gümrük işleri sırasında
- Merkezi Kayıt kuruluşu e-Şirket uygulaması işlemlerinde
- e-Devlet uygulama kullanımı
- Kayıtlı Elektronik Posta sistemi kullanımında
- EKAP, Sanayi Bakanlığı, UYAP gibi e-imza kullanımını zorunlu tutan kamu projelerinde
- MERSİS projesine bağlı ticari sicil işlemleri sırasında
- Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası bünyesinde
Peki siz bu haber hakkında ne düşünmektesiniz? Ayrıca alt kısımdan yorum yaparak düşüncelerinizi belirtebilirsiniz.