En Uzun COVID-19 Enfeksiyonu Süresi 335 Gün!

En Uzun COVID-19 Enfeksiyonu Süresi 335 Gün!

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamını sürdüren bir kadın 335 gün boyunca COVID-19 virüsü geçirdi. En Uzun COVID-19 Enfeksiyonu Süresi 335 Gün!

En Uzun COVID-19 Enfeksiyonu Süresi 335 Gün!

Bilim insanları yeni bir araştırma yaptılar. Yaptıkları araştırma sonrasında bir kadının 335 gün boyunca COVID-19 enfeksiyonu ile savaştığını öğrendiler. Ayrıca araştırmacılar Sars-Cov-2 kaynaklı yeni tip koronavirüs üzerinde çalışmalar yapmaktalar.  Ek olarak birçok bilim insanı virüsün kaynağını araştırırken, diğer bilim insanları aşı ve ilaç tedavilerine yoğunlaşmaktalar.

Bildiğiniz üzere yeni tip koronavirüs 2019 yılının sonlarında ilk olarak Çin‘de ortaya çıktı. 2020’nin başlarında ise tüm dünyaya yayıldı. Ne yazık ki bu virüs milyonlarca insanın ölümüne sebebiyet verdi. Ayrıca gelişmiş teknolojiler ile birlikte geliştirilen aşılar virüsün hem yayılmasını hem de can kayıplarını azaltıyorlar.

Fakat bir insan neredeyse bir yılın tamamını bu virüsle savaşarak geçirdi. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan 47 yaşındaki bir kadın en uzun koronavirüs enfeksiyonu süresiyle bir rekora imza attı. Konu ile ilgili araştırmacılar kadının en az 335 gün boyunca virüsü taşıdığını belirttiler. Söz konusu kadın ilk olarak 2020 baharında Maryland Bethesda’daki Ulusal Sağlık Enstitülerinde hastaneye kaldırıldı. Sonraki zamanda  COVID-19 enfeksiyonu açısından hafif bir zaman geçirdi. Çünkü gösterdiği semptomlar ya hafifti ya da hiç yoktu. Fakat aradan geçen on aydan sonra bile kadının test sonuçları pozitifti. Söz konusu hastanın viral yükü içinde bulunduğumuz yılın Mart ayında tekrar yükseldi ve doktorlar genomunu sıraladılar. Sonuca göre on ay önce taşıdığı koronavirüse çok benzer viral yükler çıktı. Ek olarak genel popülasyonda dolaşan herhangi bir türe benzemediği öğrenildi.

Peki neden bu kadın 355 gün boyunca COVID-19 enfeksiyonu geçirdi? Science News‘in bu soruya bir cevabı bulunmakta. 47 yaşındaki kadın, yaklaşık üç yıl önce başarılı bir kan kanseri tedavisi gördü. Bu yüzden de hastalık ve tedavi sürecinde bağışıklığı baskılanmakta. Ayrıca antikor üreten B hücreleri azaldığı için koronavirüsü yenememekteydi.

Yapılan bu araştırmalar sayesinde bilim insanları virüs hakkında detaylı bilgiye sahip olmaktalar. Örneğin, 216 gün koronavirüs taşıyan HIV‘li bir kadın üzerinde yapılan araştırma virüsün en az 30 kez mutasyona uğradığını öğretti.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünmektesiniz? Alt kısımdan yorum yaparak bizlerle ve diğer okurlarımızla fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık