Corona Virüsü nedeni ile dünyanın bir çok yerinde hayat durma noktasına geldi, insanlar evlerinden çıkamaz oldu, kentler hayalet şehre dönüştü. Peki bu süreç ne zaman son bulacak, hayat ne zaman normale dönecek?
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 12 hafta içinde krizin seyrinin tersine çevirebileceklerini ve corona virüsten tamamen kurtulabileceklerine inandığını söyledi.
Fakat önümüzde bulunan üç ay içerisinde vaka sayısı düşmeye başlasa bile bu, maalesef oluşmuş olan krizin bittiği anlamına gelmeyecek. Corona virüsün yol açtığı dalganın dinmesi belkide yıllar alacak.
Hayatın birçok alanına getirilen sınırlamalar, uzun vadede sürdürülebilir değil. Bunun sosyal ve ekonomik faturası çok ağır olacak.
”ÜLKELERİN ÇIKIŞ STRATEJİSİ YOK”
Tüm ülkelerin bu durumdan kurtulmak için belirli planlara ihtiyacı var ve hayatın normale döndürülmesi için çabalanması gerekiyor. Ama corona virüsü yok olmayacak. Virüsü engellemeye yönelik getirilen sınırlamalar ortadan kaldırıldığı zaman kaçınılmaz olarak vaka sayıları bir hayli artacak.
Edinburgh Üniversitesi’nden enfeksiyon hastalıkları salgını uzmanı Prof. Mark Woolhouse, ”Çıkış stratejisi konusunda büyük var sorunumuz var. Bu durum sadece İngiltere için geçerli değil, tüm ülkelerin bu durumdan kurtulma stratejisi bulunmuyor.” diyor.
İnsan oğlu büyük bir bilimsel ve toplumsal sınavla karşı karşıya.
Oluşan krizden çıkmanın üç ana yolu var:
– Virüse karşı belirli sayıda insanın bağışıklık kazanması.
– Toplum/davranışların sonsuza kadar değişmesi.
– Aşı bulunması.
Bu yolların her biri, virüsün yayılma kabiliyetini sınırlayacak.
AŞIYA 10-16 AY VAR
– Aşı, virüse maruz kalan insanlara bağışıklık kazandırarak, hasta olmalarını engelleyecek.
Nüfusun yüzde 60’ının hastalığa karşı bağışıklık kazanması halinde salgın riskinin ortadan kalkabileceği düşünülüyor. Buna ‘sürü bağışıklığı‘ deniyor.
ABD’de aşı denemeleri ilk defa geçen hafta başladı. Süreci hızlandırmak amacıyla, önce hayvanlar üzerinde denenmesi gerekirken o kural atlandı ve insanlar üzerinden deneme yapılmaya başlandı.
Post Views: 711