Çekirgeler Koklayarak Kanseri Teşhis Edebiliyorlar!

Çekirgeler Koklayarak Kanseri Teşhis Edebiliyorlar!

ABD’de bulunan Michigan Eyalet Üniversitesi’nden bilim insanları yeni bir araştırma yaptılar. Söz konusu araştırma çekirgeler üzerindeydi. Araştırmanın bitiminde şu sonuca ulaştılar; çekirgeler koklayarak kanseri teşhis edebiliyorlar. İşte konuyla ilgili detaylar;

Çekirgeler Koklayarak Kanseri Teşhis Edebiliyorlar!

Böcek türlerinden olan  çekirgeler birçok ilginç özelliklere sahipler. ABD’de bulunan Michigan Eyalet Üniversitesi’nden bilim insanları çekirgelerle ilgili bir araştırma yaptılar. Locust veya bilinen adıyla göçmen çekirgelerin, kanserli hücreler ile sağlıklı hücreleri koklayarak ayırt edebildiğini buldular. Araştırmacılar, ayrıca çekirgelerin farklı kanser hücrelerini ayırt edebildiklerini de belirtti. Çekirgelerin erken kanser teşhisinde kullanılabileceğini ortaya koyan bu çalışma, ek olarak BioRxiv üzerinden yayımlandı.

Araştırmacılar çalışma bulgularının, sadece hastanın nefesiyle kanseri erken teşhis edebilen ve böcek duyu nöronlarını kullanan cihazlar için temel oluşturabileceğini belirtmekteler. Ayrıca uzmanlar, şimdilik hayal gibi gelse de bu tarz cihazların gelecekte yaygınlaşabileceğini söylemekteler. Bu nedenle koku duyusunu taklit edebilen bir cihaz üzerinde çalışılmakta. Araştırmacılardan Debajit Saha, insanlığın 15 seneden uzun zamandır ‘elektronik burun’ olarak adlandırabileceğimiz cihazlar üzerinde çalıştığın belirtmekte. Fakat halen istenilen kusursuzluğa ulaşılamadığını eklemekte.

Ayrıca çekirgelerin ilginç bir yeteneği yapılan araştırmada görüldü. Araştırma ekibi, 3 farklı kanser hücresini içeren bir gazı, cihaz yoluyla çekirgelere verdi. Sonucunda çekirgelerin beyinlerinin her bir dokuya farklı tepki verdiği ve hasta hücreleri tanımlayabildiği görüldü. Ek olarak araştırmacılardan Christopher Contag da konuyla ilgili “Böceklerin üç farklı kanseri birbirinden ayırt edebilmesi inanılmazdı” cümlesini kullandı.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünmektesiniz? Ek olarak görüşlerinizi yorumlar kısmından veya Diyobi Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık