Bilgisayar Virüsleri! Dünyaca Ünlü Virüs Çeşitleri

Bilgisayar Virüsleri! Dünyaca Ünlü Virüs Çeşitleri

1
Bilgisayar Virüsleri

Bilgisayar virüsleri çeşitleri? İlk bilgisayarın ortaya çıkması ile birlikte günümüze kadar teknoloji inanılmaz bir şekilde gelişim gösterdi. Gelişen teknoloji ile birlikte bilgisayarsız bir hayat artık düşünülemez oldu. Dünya üzerinde yapılan neredeyse her işin içerisinde artık bilgisayarlar kullanılıyor, bu noktada güvenlik durumu da önemli bir konu haline geliyor. Bilgisayar virüsleri çeşitleri de gelişen teknolojiye ayak uydurdu.

Bilgisayarın yaygınlaşmasından itibaren bilgisayar korsanları da kendini bu yönde geliştirdi. Gelin, hep birlikte bilgisayar virüsleri nedir ve bilgisayar virüsleri çeşitleri nelerdir, gelecekte bizi neler bekliyor, hep birlikte bakalım.

Bilgisayar Virüsleri Çeşitleri

Söz konusu siber güvenlik olduğunda adı “bilgisayar virüsleri” başlığından daha fazla bilinen çok az terim vardır. Ancak bu tehditlerin ve etkisinin yaygınlığına rağmen çoğu kullanıcı, virüslerin temel yapısını bilmez. Makalenin devamında bilgisayar virüsü çeşitleri, kısa geçmişi ve bu yaygın siber tehdit konusunda gelecekte beklenenlerden bahsedeceğiz.

Bilgisayar Virüsleri – LoveLetter

Bilgisayar virüsleri çeşitleri

21. yüzyılda teknolojinin gelişmesi ile birlikte kötü amaçlı yazılımların aktarılma biçimi köklü bir değişime gitti. Artık disketlere veya şirket ağlarına mahkum olmayan bu bilgisayar virüsleri, e-posta, popüler web siteleri ve hatta doğrudan internet üzerinden hızlıca yayılabiliyordu. Bu yeni dönemin en ciddi salgınlarından biri olan LoveLetter, 4 Mayıs 2000‘de ortaya çıktı.

Securelist’in belirttiği üzere, dönemin önceki e-posta virüslerinin modelini izlese de 1995’ten bu yana tehdit alanına hükmeden makro virüslerin aksine virüslü bir Word belgesi değil, VBS dosyası biçimini aldı. Son derece basitti ve kullanıcılar istenmeyen e-postalardan şüphelenmeyi öğrenmedikleri için işe yaradı. Konu satırında “I Love You” (Seni Seviyorum) yazıyordu ve her e-postada “LOVE-LETTER-FOR-YOU-TXT.vbs” adlı bir ek bulunuyordu. ILOVEYOU’nun geliştiricisi Onel de Guzman, solucanını mevcut dosyaları geçersiz kılıp bunları kendi kopyalarıyla değiştirecek ve ardından solucanı tüm kurbanların e-posta kişilerine yayacak şekilde tasarladı. Bu ileti yeni kurbanlara tanıdıkları bir kişi tarafından gönderildiği için iletiyi açmaları daha olasıydı. Böylece ILOVEYOU, sosyal mühendisliğin etkisini kanıtlayan bir konsept oldu.

Brain Ön Yükleme Virüsü

Bilgisayar virüsleri çeşitleri ilki olan Brain, 1986 yılında 5.2 inçlik disketlere virüs bulaştırmaya başladı. Securelist’ın bildirdiğine göre, Pakistan’da bir bilgisayar mağazası olan Basit ve Amjad Farooq Alvi adlı iki kardeşin işiydi. Kendi yazılımlarını yasa dışı biçimde kopyalayan müşterilerinden bıkan kardeşler, disketin önyükleme bölümüne virüs yerleştiren Brain’i geliştirdi. Aynı zamanda ilk hayalet virüs olan bu virüs, gizli bir telif hakkı mesajı içeriyor ancak hiçbir veriyi bozmuyordu.

Rabbit Virüsü

Bilgisayar Virüsleri Rabbit virüsü

InfoCarnivore’a göre, Rabbit (veya Wabbit) bilgisayar virüsleri 1974 yılında geliştirildi, kötü amaçlıydı ve kendi kendini çoğaltabiliyordu. Bir bilgisayara girdikten sonra kendisinin birden fazla kopyasını yapıp sistem performansını ciddi biçimde düşürüyor ve sonunda makinenin çökmesine neden oluyordu. Virüse adını veren de bu çoğalma hızıydı.

Bilgisayar Virüsleri – Code Red

Code Red solucanı “dosyasız” bir solucan olarak hatırlanıyor. Yalnızca bellekte bulunuyor ve sistemdeki dosyalara virüs bulaştırmaya çalışmıyordu. Microsoft Internet Information Server’daki bir kusurdan faydalanan ve hızla çoğalan solucan, bilgisayarın sadece saatler içinde iletişim kurup tüm dünyaya yayılmasını sağlayan protokolleri manipüle ederek büyük zarar veriyordu. Sonunda ise ele geçirilen makineler, whitehouse.gov web sitesinde dağıtılmış hizmet reddi saldırısı başlatmak için kullanılıyordu.

Heartbleed Virüsü

Heartbleed’in bilgisayar virüsü, verdiği zarar bilgi sızdırma olarak biliniyor. Sık kullandığınız internet sitelerinde şifreleri çalıyor. Eğer sık kullandığınız sitelerin adres çubuğunda bir kilit işareti görülüyorsa, o zaman site korsanlığa kapalı anlamına geliyor ve bu virüsten etkilenmediğiniz anlamına geliyor.

İnternet sitelerini koruma hizmeti sunan CloudFlare şirketinin CEO’su Matthew Prince virüsün ilk çıktığı yıl olan 2014’de, “Bu internet tarihinin büyük ihtimalle karşı karşıya kaldığı en büyük virüs” açıklamasında bulunmuştu.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Olurdu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum
    Aşık Oldum
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Bu konuyu araştırıyordum, bir sürü virüs karşıma çıktı ama en bilinenleri bunlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir